POV blij met zienswijze van voor Raad Dierenaangelegenheden

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) is positief over de zienswijze van de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) waarin de randvoorwaarden voor positief welzijn in de veehouderij is gepubliceerd.

POV+blij+met+zienswijze+van+voor+Raad+Dierenaangelegenheden
© Nieuwe Oogst

Demissionair landbouwminister Carola Schouten had de RDA gevraagd een zienswijze op te stellen over de betekenis van 'positief welzijn' voor onder meer houderijsystemen van de toekomst.

Deze zienswijze komt naar buiten op het moment dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bezig is met de analyse van het amendement van de Wet dieren. Dit amendement blijkt in de huidige vorm niet uitvoerbaar te zijn.


De POV is blij met de zienswijze van de RDA, waarin het nadrukkelijke advies staat om een stevige rol als overheid te hebben in deze transitie met een verdienmodel voor toekomstgerichte houderijsystemen. Dit in overleg met veehouders, marktpartijen, maatschappelijke organisaties en andere stakeholders en een daarbij passende tijdshorizon te verbinden aan deze zienswijze van de RDA. Varkenshouders hebben behoefte aan een duidelijk stabiel perspectief voor de toekomst, stelt de POV.


Vergunningen

Daarnaast is de POV positief over het advies dat vergunningen geen belemmering kunnen zijn voor het opzetten van toekomstgerichte dierwelzijnsvriendelijke houderijsystemen, waarin ook een taak voor de overheid ligt.

Wel blijkt uit andere studies en visies dat dierenwelzijn niet altijd een-op-een matcht met impact op milieu en klimaat. Deze vergelijking wordt in het RDA-rapport wel gemaakt.

De zienswijze van de RDA sluit aan bij het sectorplan van de Coalitie Vitale Varkenshouderij spoor 4: 'Robuuste en Gezonde varkens in een Diervriendelijke houderij'. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is een van de partners achter dit sectorplan en heeft het onderschreven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer