Partijen Noordeast-Fryslân zien houten wieken zitten

Bijna alle politieke partijen in de nieuwe gemeente Noordeast-Fryslân zijn voor de kleine windmolens van EAZ Wind. Dat bleek dinsdagavond tijdens de eerste verkiezingsbijeenkomst voor de gemeenteraad in theater Sense in Dokkum. Die werd georganiseerd door LTO Noord en de Agrarische Jongeren Friesland.

Partijen+Noordeast%2DFrysl%C3%A2n+zien+houten+wieken+zitten
© Anjo de Haan

De partijen die alle negen aanwezig waren, reageerden hiermee op een opmerking van een boer die aangaf de 'houten wieken' van een collega-boer over de provinciegrens in Groningen te kunnen zien. Waar in Groningen inmiddels ruim honderd van deze molens met een ashoogte van 15 meter zijn verrezen, staat er in Friesland geen. Tot nu toe steekt de provincie Fryslân hier een stokje voor. Dat steekt de boeren.

FNP stelde 'op dit moment tegen kleine windmolens te zijn', gaf lijsttrekker Bert Koonstra voorzichtig aan. Die opmerking viel niet in goede aarde bij oud-LTO Noord Fryslân voorzitter Geart Kooistra. 'FNP verschuilt achter achter dingen. Maar er moet wat te kiezen vallen voor de leden, er moet duidelijkheid komen.'

Spijker

De nieuwe gemeente Noordeast-Fryslân ontstaat per 1 januari na een fusie tussen gemeenten Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland. De gemeente telt straks zeshonderd boeren en zo'n 40.000 hectare grond.

Lijsttrekker Johan Talsma van de Eerste Lokale Partij Noardeast-Fryslân is voor een gemeentelijk loket met kennis over de agrarische sector zei hij na het vurige pleidooi van een jonge ondernemer die een nieuwe stal wil bouwen maar nog geen stap verder is. 'We zijn 100.000 euro en vijf jaar verder en er zit nog geen spijker in de grond. Niemand snapt er wat van, ook onze adviseur niet meer. Hoe kan ik blijven boeren?' Talsma: 'We horen vaker dat het niet strookt, dat mensen meer dan een jaar op hun vergunning moeten wachten.'

Een andere jonge boer, Reinder Prins uit Hantumhuizen, knokt al jaren tevergeefs voor een tweede bedrijfswoning op het erf. Waar dat in Ferwerderadiel en Kollumerland wel is toegestaan, kan dat in Dongeradeel nog steeds niet. 'Het is zuur dat het zo lang duurt. Er worden verwachtingen gewekt' gaf Jouke Douwe de Vries van S!N (Sociaal in Noardeast-Fryslân) aan. Volgens de partijen is toegezegd dat de nieuwe gemeente dit in januari oppakt.

Grote stallen

Alle partijen zijn voor maatwerk voor grotere stallen. CDA'er Lieuwe Sytsma: 'Als ik uit het raam kijk, zie ik een melkveebedrijf met 400 koeien. Het is een schitterende boerderij met zonnepanelen op het dak en gebouwd volgens de Nye Pleats methode. We moeten kijken wat inpasbaar is.' Ook PvdA gaf te kennen 'niet anti-megastallen' te zijn. 'Het bedrijf moet in balans zijn met zijn omgeving', stelde Gryte Schaafstal.

Het CDA vindt het onderhoud van wegen een punt van zorg. 'De onderhoudskosten zijn gigantisch, wellicht dat we meer betonwegen moeten aanleggen.' VVD oppert om graskeien neer te leggen, en passeerstroken. Melkveehouder Hessel Jan Sinnige heeft hier goede ervaringen mee. 'Het gaat hartstikke goed, je gaat vloeiend naar de berm. Mooi is bovendien dat de graskeien groen worden.'

Geen weidevogels

Sinnige vroeg nog wel aandacht voor het het bermonderhoud van de gemeente 'Als wij net zo met ons land omgaan als de gemeente met de bermen dan denk ik dat wij helemaal geen weidevogels meer hadden.' In de gemeente loopt een pilot voor een meer biodiverse berm.

Ten slotte gaven de partijen aan tegen de peilproef in het Lauwersmeer te zijn, een uitzondering vormde de Waddenpartij. Volgens lijsttrekker Alex Hazelaar 'heeft de Waddenzee dit nodig'. 'Het is goed om te experimenteren, daarvan moet je leren. Dat was tegen het zere been van andere partijen, onder wie VVD en CDA. 'Landbouwgrond te grabbel gooien is geen experiment. Je praat wel over de toekomst en het inkomen van boeren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
Meer weer