'Denken vanuit strategie'

Toen ik een paar jaar gelden voor een missie van Agriterra in Zambia landde, waande ik mij even in China. Het nieuwe vliegveld stond vol met Chinese tekens. Dit heb ik daarna ook gezien op andere plekken in de wereld. Overal is de nieuwe vorm van kolonisatie door China zichtbaar. Er wordt vanuit strategie geïnvesteerd om de beschikbaarheid van belangrijke grondstoffen en voedselproductie veilig te stellen.

%27Denken+vanuit+strategie%27
© Arie Meijer

Vanuit dit geopolitieke gegeven moeten we als Nederlandse boeren en tuinders werken aan circulariteit om op die manier de afhankelijkheid van grond- en hulpstoffen die van ver komen te verkleinen. Niet vanuit een opgave, maar vanuit ons eigen belang. Dat belang is ook het belang van alle consumenten die onze producten afnemen en van iedereen die economisch aan de sector is verbonden.

Je zou verwachten dat de politici en politieke partijen de landbouw vanuit strategie als belangrijk beschouwen. Enerzijds om de producten en diensten die wij voortbrengen, anderzijds vanuit geopolitieke overweging. Wij vertellen dit vaak, maar desondanks neemt de politiek dit onvoldoende over in de ontwikkeling van beleid. Net als bij het lerarentekort of de zorg komt het vraagstuk pas aan de orde als het pijn begint te doen of de urgentie wordt gevoeld in de samenleving.

Willen we als land -en tuinbouw niet geconfronteerd worden met ondoordachte ad-hocmaatregelen ingegeven door paniek, dan zullen we coalities moeten vormen. Om als landbouw bij elkaar te kruipen en te zeggen dat het allemaal vreselijk is wat ons overkomt, lost niets op. Mensen, organisaties en partijen vinden die samen met ons breed uitdragen wat het strategisch belang van de land- en tuinbouw voor Nederland is, helpt des te meer.

Je zou verwachten dat de politici en politieke partijen de landbouw vanuit strategie als belangrijk beschouwen

Dirk Bruins, bestuurslid LTO Nederland

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer