Klimaat regelen met uitloopkuikens is lastig

Een belangrijk punt bij de ombouw naar Beter Leven-vleeskuikens is de klimaatregeling. Bij vrije uitloop zitten in de zijwanden grote uitloopopeningen waar verse lucht ongeregeld naar binnen komt.

Klimaat+regelen+met+uitloopkuikens+is+lastig
© Marcel Berendsen

Veel vleeskuikenhouders hebben momenteel een goedwerkende klimaatregeling met inlaatventielen, verwarming en ventilatoren die de lucht afvoeren.

De vrije overdekte uitloop heeft een buitenklimaat met grote openingen naar buiten toe. Door de uitloop die nodig is voor Beter Leven verandert dit drastisch. De eerste weken als de luiken nog dicht zitten is er geen probleem, maar zodra de uitloopopeningen overdag opengaan, geeft dat problemen.

'Door de grote openingen valt de onderdruk weg, de klimaatregeling is dan verpest', zegt Wilbert Boon van Boon AgroSystems. 'Aanpassing van het klimaatsysteem is nodig. Balansventilatie, een systeem waarbij net zoveel lucht naar binnen wordt geblazen als eruit wordt gezogen, is een optie. Soms kun je ook met onsteunings- of circulatieventilatoren werken. Het is maatwerk. Ook in verband met de vergunningen en zaken als emissiepunt.'


Te warme lucht

Bij warm weer kan bij balansventilatie een probleem ontstaan als de verse lucht vlak boven het hete dak wordt aangezogen. Dan komt er te warme lucht binnen. Het is een optie om de inblazers uit te zetten en via de luiken te ventileren. Boon adviseert mede daarom een uitloop zonder doorzichtig dak. 'Met zo'n dak warmt de lucht in de uitloop flink op en komt er te warme lucht binnen. Licht kan beter via de zijgevels binnenkomen.'

Met een lagere bezetting en de buitenuitloop lijkt het misschien of koeling niet meer nodig is. Maar volgens Boon blijft nevelkoeling of een andere koeloptie van belang om de temperatuur in warme zomers onder controle te houden.

Een vergaande oplossing is het EcoZero-systeem. Daarbij gaat de uitgaande lucht naar een warmtewisselaar die de binnenkomende lucht voorverwarmt. De binnenkomende lucht kan ook worden gekoeld zonder dat de luchtvochtigheid stijgt. Het systeem draait al bij een aantal legpluimveehouders en is ook toepasbaar bij vleeskuikens.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer