Onderzoeker Michael Toscano: 'Botsingen belangrijke oorzaak borstbeenbreuken'

Veel Europese landen buigen zich over de borstbeenproblematiek. Vanuit het programma Cost Action leidde de Zwitserse onderzoeker Michael Toscano de gezamenlijke zoektocht naar oplossingen.

Onderzoeker+Michael+Toscano%3A+%27Botsingen+belangrijke+oorzaak+borstbeenbreuken%27
© Michael Toscano

Kloppen de Deense cijfers over 85 procent borstbeenbreuken?

'Zonder twijfel. Er zijn veel studies in verschillende landen uitgevoerd. Borstbeenbreuken komen voor in alle houderijsystemen.'

Ik vrees dat we geen echt effectieve oplossing gaan vinden als we zoeken naar één oorzaak

Michael Toscano, Zwitserse onderzoeker

Wat is de belangrijkste oorzaak?

'Die kennen we nog niet echt. Ik denk dat botsingen een belangrijke oorzaak zijn. De Deense studie wijst ook op de krachten op het bot van binnenuit bij het leggen van een ei. Waarschijnlijk speelt dit vooral een rol bij jonge hennen, omdat de botten in de loop van het leven sterker worden.

'Een andere interessante theorie is dat het snel met de vleugels slaan schade kan veroorzaken.'


Is meer calcium in het voer een optie?

'De vraag is of meer calcium ook tot meer opname leidt. Het 's nachts beschikbaar maken voor de eischaalvorming heeft de beste kans. Dit kan via grotere deeltjes die meer tijd nodig hebben om te verteren of het voeren van extra calcium vlak voordat het donker wordt.'


Ligt het niet aan een hoge eiproductie?

'Dat klinkt logisch, maar klopt niet helemaal met de beschikbare onderzoeksresultaten. Vanaf 49 weken leeftijd daalt het aantal breuken, terwijl de kippen dan nog heel veel eieren leggen. Kippen zijn ook minder actief naarmate ze ouder worden en de botsamenstelling verandert. Ik vrees dat we geen echt effectieve oplossing gaan vinden als we zoeken naar één oorzaak.'Welke aanpassingen zijn nu kansrijk?

'We zoeken met toeleveranciers naar economisch haalbare oplossingen als betere zitstokken en hellingen. Laatstgenoemde kan het aantal fracturen met 15 tot 20 procent verminderen. Zwitserland eist dit voor alle nieuwe volièresystemen.

'Genetische maatregelen zijn gecompliceerd omdat we niet weten waarop we kunnen selecteren. Minder actieve hennen? Sterkere botten? Vooruitgang kan mogelijk worden gemaakt via selectie op basis van röntgenfoto's.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer