NVWA vindt weinig afwijkingen bij inspecties geneesmiddelen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voerde in 2020 diverse inspecties uit naar het gebruik van diergeneesmiddelen en de Voedsel Keten Informatie (VKI). Dat gebeurde op basis van meldingen en projecten. De inspecties vonden plaats bij veehouders, particulieren, dierenartsen en vergunninghouders. Het aantal gevonden afwijkingen is beperkt en voor diergeneesmiddelen vergelijkbaar met 2019.

NVWA+vindt+weinig+afwijkingen+bij+inspecties+geneesmiddelen
© Twan Wiermans

De NVWA deed bij twaalf varkenshouders inspecties. Daarvan waren er twee akkoord, kreeg één een schriftelijke waarschuwing en werden negen rapporten van bevindingen opgemaakt. Dat ging om overtredingen op het gebied van administratieve verplichtingen, toepassen van diergeneesmiddelen, overschrijding van het maximale residuniveau of onjuist invullen van de VKI.

Van de vijf geïnspecteerde melkveehouders was er één akkoord en werd bij vier een rapport van bevindingen opgemaakt. Ook hier waren dit overtredingen op het gebied van administratieve verplichtingen, toepassen van diergeneesmiddelen, overschrijding van het maximale residuniveau of het onjuist invullen van de VKI.

Bij vleeskalveren werd één overtreding vastgesteld op het gebied van de overschrijding van het maximale residuniveau.

Een pluimveebedrijf maakte een overtreding op het gebied van de administratieve verplichtingen, het maximale residuniveau en het onvolledig invullen van het VKI-formulier.


VKI melkveehouderij kan beter

Het bleek in 2020 dat voor het bijhouden en invullen van de VKI bij melkveehouders verbetering mogelijk was. Daarom is er in oktober 2020 een brief naar melkveehouders gestuurd om ze te wijzen op het belang van een juist en volledig VKI-formulier.

In de brief wordt ook uitgelegd welke informatie op het VKI-formulier vermeld moet worden. Op een later moment wordt gemeten of deze actie effect heeft op het aantal VKI-meldingen over melkvee.


Betere zelfcontrole varkenshouders

De naleving van de zelfcontrole door de varkenshouders verbeterde in 2020. In 2019 heeft de NVWA hier ook actie op gepleegd. Toen werden varkenshouders die niet deelnamen aan de zelfcontrole via een van de IKB's daaraan herinnerd. De meeste varkenshouders hebben zich toen alsnog aangemeld.

In 2020 zijn dertien varkenshouders die nog niet deelnamen opnieuw benaderd. Zes van deze varkenshouders zijn gestopt of gingen stoppen. De overige hebben zich alsnog aangemeld.


Inspecties veterinairen en vergunningsplichtigen

Op basis van meldingen zijn 21 inspecties uitgevoerd bij personen die veterinaire handelingen verrichten. Bij vergunningsplichtigen vonden 41 inspecties plaats. Het gaat hierbij om handelaren en/of producenten van diergeneesmiddelen.

Bij de veterinairen waren veertien inspecties niet akkoord. De redenen waren divers, zoals het afleveren van diergeneesmiddelen aan een tuincentrum of het voorschrijven van een derdekeuzemiddel bij kleine huisdieren zonder een antibiogram te maken.

Bij de vergunningplichtigen waren dertien inspecties niet akkoord. Dit had onder andere te maken met het voorhanden hebben van niet-vergunde diergeneesmiddelen of het op onwettige wijze reclame maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer