SDa vindt extra aanpak antibiotica niet nodig

De overheid hoeft niet in te grijpen om een verdere antibioticareductie te bewerkstelligen. Dat stelt voorzitter Jos Werner van de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa).

SDa+vindt+extra+aanpak+antibiotica+niet+nodig
© Twan Wiermans

Werner pleit voor de nu ingeslagen weg en sluit een structurele verandering van bepaalde sectoren niet uit. Dat stelde hij woensdag in een gesprek tussen de Tweede Kamercommissie voor Landbouw en de SDa over het SDa-rapport 'Het gebruik van antibiotica bij landbouwhuisdieren in 2015'.

Met een daling van 58,4 procent van het antibioticagebruik ten opzichte van 2009 is de vanuit de overheid gestelde doelstelling - 70 procent in 2015 - niet gehaald.

Harde kern

'Het laaghangend fruit is nu binnen. Nu wordt een verdere vermindering lastiger. Het is tijd om door te stoten tot de harde kern van het probleem', zegt Werner.

Hiervoor koos de SDa een nieuwe aanpak. 'Het is zorgelijk dat er bedrijven zijn die al jaren veel antibiotica gebruiken, het rode actiegebied (meer dan zes dierdagdoseringen per jaar). Zij moeten actie ondernemen om het gebruik te verlagen. Ook blijven bepaalde bedrijven lang op de grens hangen, in het oranje signaleringsgebied (vier tot zes dierdagdoseringen per jaar).'

Kritische succesfactoren

Kritische succesfactoren vormen de basis voor die nieuwe aanpak. Iedere sector brengt in beeld wat maakt dat het ene bedrijf bij dezelfde technische resultaten juist weinig antibiotica gebruikt, terwijl een ander bedrijf juist veel nodig heeft.

Dit kan verbeterpunten opleveren voor veelgebruikers, stelt voorzitter Dick Heederik van het SDa-expertpanel. 'Zeker als je ziet dat extreme veelgebruikers in de vleesvarkenshouderij dertig tot veertig keer zoveel gebruiken als een extreme weiniggebruiker, is er veel te winnen. Mocht op een aantal bedrijven iets structureel niet goed zitten, dan moeten rigoureuze maatregelen niet worden geschuwd.'

Rigoureuze maatregelen

Heederik denk daarbij aan het scheiden van leeftijdsgroepen en extra hygiënemaatregelen.

Bij sommige sectoren, zoals de melkveehouderij, heeft de aanpak gewerkt. 'Hier is de spreiding smal en is het antibioticagebruik met pakweg twee dagen per jaar laag. Dit is vergelijkbaar met de humane gezondheid. Het lijkt erop dat deze sector haar doel heeft bereikt.'

Voorbeeld

Een extra aanpak vanuit de overheid omdat de doelen niet zijn gehaald, ziet Werner niet zitten. 'Trek niet te snel conclusies uit deze reductiecijfers. Dat schrikt af. De Nederlandse aanpak is internationaal gezien een voorbeeld. Daarmee verdient de aanpak eerder een compliment. We zijn er nog niet, maar dit is in onze ogen de enige weg.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer