Butox Protect en Clik op recept

Een veertigtal diergeneesmiddelen is niet meer vrij te verhandelen. Bijvoorbeeld Butox Protect pour-on, dat beschermend werkt tegen de blauwtong en de knut die Schmallenberg verspreidt, is nu alleen nog op recept verkrijgbaar. Dat geldt ook voor het bij schapen gebruikte myasiswerendmiddel Clik.

Butox+Protect+en+Clik+op+recept
© Persbureau Noordoost

Bij de beoordeling tellen, naast de werkzaamheid, nu de risico's voor volksgezondheid, diergezondheid, dierenwelzijn en het milieu zwaarder mee. Hierdoor zijn sommige bestaande middelen in een andere categorie terecht gekomen.

'Van de rond 2.600 diergeneesmiddelen met een handelsvergunning, is een veertigtal diergeneesmiddelen dat voorheen vrij verhandelbaar was, nu receptplichtig', stelt Peter Hekman van het Bureau Diergeneesmiddelen.

Ontstekingsremmers

Bij de nieuwe receptverplichting gaat het om middelen die het dierenwelzijn en/of het milieu beïnvloeden. Voorbeelden hiervan zijn kalmeringsmiddelen en niet-steroïde pijn-, koorts- en ontstekingsremmers. Ook middelen tegen parasieten en schimmels zijn nu enkel nog op recept van de dierenarts beschikbaar.

'Dit betekent niet in alle gevallen dat het diergeneesmiddel alleen via de dierenarts of een apotheek kan worden gekocht. Voor de diergeneesmiddelen die de kanalisatiecategorie URA (Uitsluitend op Recept Afhalen) hebben gekregen, geldt dat zij op recept van een dierenarts eveneens kunnen worden gekocht bij een leverancier met een vergunning om diergeneesmiddelen te verkopen', verduidelijkt Hekman.

Gebruik na diagnose

Verder stelt staatssecretaris Martijn van Dam in de regelgeving dat voor sommige diergeneesmiddelen voor receptverstrekking een goede diagnose, dan wel een goede uitleg door de dierenarts met betrekking tot het gebruik noodzakelijk is. Dat geldt bijvoorbeeld bij ontwormingsmiddelen voor paarden. Daarvoor moet nu voor receptvertrekking eerst een mestonderzoek worden gedaan.

Ook zijn er middelen die potentieel gevaarlijk zijn voor het milieu. 'We vinden het goed dat de dierenarts hierop kan wijzen bij het uitschrijven van het recept', stelt Hekman. 'Datzelfde geldt voor middelen waarvoor een wachttermijn is ingesteld omdat een verkeerde dosering gevolgen heeft voor de wachttermijn', vervolgt Hekman.

Hij duidt daarmee bijvoorbeeld op een insectenwerend middel als Butox Protect. Dit middel was aanvankelijk vrij beschikbaar, maar kan nu alleen op recept kan worden verkregen, omdat er een wachttermijn geldt voor bijvoorbeeld schapen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer