WUR onderzoekt hoe kwaliteit rozen kan worden behouden bij transport overzee

Rozen die in Kenia zijn geteeld reizen met het vliegtuig naar onder meer Nederland. Transport overzee is duurzamer en goedkoper, maar de langere duur van het transport komt de kwaliteit van de bloemen niet ten goede. Wageningen University & Research (WUR) onderzoekt hoe de kwaliteit kan worden behouden.

WUR+onderzoekt+hoe+kwaliteit+rozen+kan+worden+behouden+bij+transport+overzee
© Pixabay

Transport overzee is aan een langzame opmars bezig. Er zijn wel vragen over kwaliteitsverlies. Bij het WUR-onderzoek zijn verschillende partijen uit het bedrijfsleven betrokken, met ondersteuning van de Landbouwraad in Kenia.

Uit een verkennend onderzoek door WUR blijkt dat, zelfs als je het naoogstbehandelingsprotocol en de transportomstandigheden gelijk houdt, er nog altijd verschillen zijn in hoe de bloemen presteren bij de consument. Die verschillen worden veroorzaakt door zowel genetische factoren als de teeltomstandigheden.


Houdbaarheid rozen

Verwacht wordt dat de rozen na transport nog een houdbaarheid van minimaal zeven dagen hebben bij de consument. Bij luchttransport is dat meestal geen probleem. Maar doordat zeetransport lang duurt, kan er sprake zijn van kwaliteitsverlies, zoals bloemverkleuringen, beschadigingen, het niet openen van bloemen, bladverdroging en schimmelinfecties.

De Business Unit Glastuinbouw van WUR en Wageningen Food & Biobased Research onderzochten waardoor die verschillen in kwaliteit komen. Daarvoor werden zeven cultivars van vier telers vervoerd per zeecontainer. De behandeling van de bloemen na de oogst was bij het onderzoek bij alle partijen gelijk gehouden. De transportomstandigheden ook, die werden met sensoren vastgelegd.


Onderzoek vaasleven

Na aankomst in Nederland werd het vaasleven onderzocht. Bijna alle bloemen voldeden aan de eis van minimaal zeven dagen vaasleven. Sommige cultivars bleken beter te scoren op bladkwaliteit en bloemknopopening dan andere, ongeacht de teler. Sommige telers presteerden beter, ongeacht de cultivar.

De vraag is welke genetische factoren of teeltomstandigheden het eindresultaat bepalen en hoe er een gelijkwaardige kwaliteit rozen kan worden gekregen via de zee én de lucht. Dit jaar komt er daarom vervolgonderzoek. Het uiteindelijke doel is een succesvol zeetransport van bloemen uit Kenia.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer