Staghouwer sluit dierrechten in melkveehouderij niet uit

Invoering van dierrechten in de melkveehouderij is volgens landbouwminister Henk Staghouwer niet aan de orde. Maar hij sluit niet uit dat die er in de toekomst wel komen. Hij gaat zich beraden op aanbevelingen hierover van de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM).

Staghouwer+sluit+dierrechten+in+melkveehouderij+niet+uit
© dirk hol, info@dirkhol.nl

Volgens CDM moet een dierrechtenstelsel als vervanging van het fosfaatrechtenstelsel worden overwogen. Dit concludeert de commissie na aanpassing van de excretieforfaits voor 2022. De druk op bijstelling van het fosfaatrechtenstelsel neemt door die aanpassing verder toe, stellen de deskundigen.

Eerder zinspeelde voormalig landbouwminister Carola Schouten al op invoering van dierrechten in de melkveehouderij. LTO-vakgroep Melkveehouderij is geen voorstander van 'alweer een nieuw systeem'. De belangenbehartiger vindt dat invoering van het fosfaatrechtenstelsel in de sector al heeft geleid tot 'roerige tijden'. Volgens LTO is stabiliteit, duidelijkheid en rust nodig. Invoering van dierrechten brengt opnieuw veel onrust.


De landbouwminister verwacht dat het aantal fosfaatrechten in de loop van dit jaar onder het melkveefosfaatplafond van 84,9 miljoen kilo terechtkomt. Hij is er geen voorstander van om het afromingspercentage eerder terug te brengen naar 10 procent.

Het afromingspercentage bij de handel van fosfaatrechten ligt sinds mei 2019 op 20 procent om onder het plafond te komen en derogatie te behouden. Staghouwer noemt het een vaststaand feit dat het afromingspercentage wordt verlaagd naar 10 procent zodra het aantal fosfaatrechten twee weken onder het melkveefosfaatplafond ligt.


De minister wil ook niet tornen aan de 100 kilo afromingsvrije lease voor fosfaatrechten die mogelijk wordt door aanpassing van de wet. Verschillende partijen willen dat dit hoger wordt, omdat 100 kilo voor veel bedrijven geen soelaas biedt. Volgens Staghouwer is het voor een gemiddeld melkveebedrijf voldoende.

Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA), die Derk Boswijk verving tijdens het debat, is dat niet met de minister eens. Hij maakt uit eerdere correspondentie op dat het voor 90 procent van de melkveebedrijven geen passende oplossing is. 'Slechts voor 10 procent wel.'

Volgens Staghouwer is het aanpassen van de 100 kilo naar bijvoorbeeld 250 kilo een probleem omdat dan opnieuw met de Europese Commissie moet worden overlegd. 'Zowel de Kamer als ik willen de wet snel aanpassen. We willen snel duidelijkheid voor de melkveehouders. Door aanpassing van de 100 kilonorm zullen we die voorlopig niet krijgen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer