GS Flevoland ziet hertenhek bij Biddinghuizen niet zitten

Gedeputeerde Staten (GS) van Flevoland zien een hekwerk om het nog aan te wijzen leefgebied voor edelherten in Oostelijk Flevoland niet zitten.

GS+Flevoland+ziet+hertenhek+bij+Biddinghuizen+niet+zitten
© Vidiphoto

Volgens gedeputeerde Harold Hofstra (Natuurbeheer) wegen de aanlegkosten niet op tegen de verwachte landbouwschade. 'Die kosten zijn extreem hoog. Tot op heden zijn er ook geen meldingen geweest uit het beoogde gebied van schade door edelherten', stelt woordvoerder Yang Yang Chui van de gedeputeerde.

Daarnaast zou het plaatsen van een wildwerend raster om het 5.000 hectare grote bosgebied tussen Zeewolde en Elburg ingaan tegen landelijk beleid om wilde diersoorten juist zoveel mogelijk leefruimte te bieden, zegt Chui. 'Ook op de Veluwe zijn rasters weggehaald. Nadeel van de hekwerken is dat zij ook de verspreiding van andere soorten hinderen.'

Flevoland overweegt de plaatsing van wildwerende rasters alleen op die plekken waar overstekende edelherten het verkeer in gevaar kunnen brengen. Waar, dat kan Chui nog niet zeggen.


De Fauna Beheereenheid (FBE) Flevoland is gevraagd een beheerplan te maken voor de edelherten in Oostelijk Flevoland. In een paar jaar tijd vestigden enige tientallen edelherten zich in de bossen aan de oostrand van Flevoland. Ze komen overzwemmen vanaf de Veluwe. LTO Noord heeft daarop gevraagd om beheermaatregelen.

LTO Noord heeft na consultatie van de achterban in Oostelijk Flevoland in het bestuur van de FBE aangedrongen op opname van een edelhertenwerend raster om het nog aan te wijzen leefgebied. Alternatief is het instellen van een gedoogzone rond het hertenreservaat met een vergoedingsregeling voor wildschade. Dat staat ook nu nog in het conceptbeheerplan voor edelherten. Boeren zeggen echter weinig vertrouwen te hebben in de administratieve afhandeling daarvan.


Geen preventieve maatregelen

Agrarisch ondernemers in de gedoogzone rond het reservaat zouden volgens het conceptbeheerplan geen preventieve maatregelen hoeven te nemen, maar wel alle schade door edelherten vergoed krijgen. Ook grondgebruikers buiten de gedoogzone moeten in aanmerking komen voor een schadevergoeding. Daar mag ook op edelherten worden gejaagd omdat daar een nulstandbeleid geldt.

Volgens Chui zijn de onderhandelingen met LTO Noord over een compensatieregeling voor grondgebruikers in Oostelijk Flevoland nog steeds gaande. 'Een van de onderwerpen in die gesprekken is of in de gedoogzone wordt afgeweken van landelijke afspraken over vergoedingen voor gewasschade. De uiteindelijke afspraken worden vastgelegd in het goedkeuringsbesluit. De verwachting is dat dit rond de zomer zal zijn', aldus Chui.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
Meer weer