Luide wildredders gaan als warme broodjes over de toonbank

Een klein apparaat voorop de frontmaaier of trekker dat harde geluidssignalen het veld instuurt om dieren te verjagen. Collectief Agrarisch Natuurbeheer Oost-Brabant (ANB Oost-Brabant) introduceerde de akoestische wildredder pas enkele weken geleden, maar ze vinden al gretig aftrek.

Luide+wildredders+gaan+als+warme+broodjes+over+de+toonbank
© Michiel Elands

De run op het levensreddende apparaatje is aangezwengeld door Wim Meulenmeesters, bestuurslid van ANB Oost-Brabant. Hij was het die de wildredder deze zomer naar Oost-Brabant haalde.

'Ik had gehoord dat ze in het oosten van het land geluidssignalen gebruikten om dieren in het veld te redden', zegt Meulenmeesters. 'Toen ben ik gaan speuren naar systemen en ik kwam erachter dat wildbeheereenheden ermee werken en dat er in Duitsland al best veel ervaring mee is opgedaan. Door de inzet van de wildredder zou daar een reductie zijn behaald van 60 procent op het aantal incidenten met dieren en landbouwmachines.'

Meulenmeesters zocht contact met de leverancier en sinds twee weken is de wildredder dus ook te bewonderen, en vooral te horen, op de Oost-Brabantse zandgronden. Riny van Erp uit Nuland had de primeur. 'De eerste wildredder hebben we verloot', zegt Meulenmeesters. 'Die hadden we zelf aangeschaft om het systeem te promoten onder boeren en loonwerkers. Ons doel als ANB is natuurlijk om zoveel mogelijk dieren te behouden.'


Schrikreactie

Daar moet je dan wel wat geluidsoverlast voor over hebben. Het apparaat geeft een erg hoog en hard geluid. Meulenmeesters: 'Dat wekt een schrikreactie op bij dieren. Het geluid van een trekker of maaier kennen ze en daar vluchten ze niet meer voor. En als je dichtbij bent, blijven veel dieren als reactie stokstijf staan. Die situaties ben je met dit geluid voor. En ja, het geeft geluidsoverlast. Maar dat is maar tijdelijk en het is toch vaak ver van de bewoonde wereld.'


Voor de kosten hoef je geen lening af te sluiten. Voor 125 euro ben je eigenaar van een wildredder. 'Compleet, inclusief bevestigingsbeugel en btw', verduidelijkt Meulenmeesters. 'Via ons krijg je 10 procent korting en ondernemers kunnen hem rechtstreeks bestellen bij de leverancier Boarcontrol. Het loopt hard. Blijkbaar werkt het en horen boeren er nu pas van. Ook verschillende loonwerkers hebben er al een paar besteld.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer