Provincie Groningen gaat haas beschermen

Provincie Groningen trekt de vrijstelling voor bescherming van de haas in. Aanleiding hiervoor is dat het met het dier in de provincie niet goed gaat, stelt de provincie.

Provincie+Groningen+gaat+haas+beschermen
© pixabay

De haas werd november 2020 al op de landelijke Rode lijst voor zoogdieren toegevoegd als 'gevoelig'. Ook kreeg het dier op de Lijst Groninger Soorten de stoplichtkleur 'rood'. LTO Noord maakte tevergeefs bezwaar tegen deze actualisatie in de omgevingsvisie- en verordening.

Volgens de standsorganisatie betekent dit in de praktijk dat de boer bij werkzaamheden op het land niet direct kan beginnen met bijvoorbeeld ploegen, maaien of bemesten. Eerst zal hij er zeker van moeten zijn dat er geen haas op het veld rondloopt of zich verstopt heeft tussen het gewas. Theoretisch gezien is er een kans dat de haas kan worden verwond of overreden tijdens de werkzaamheden.


Extra inspanningen

Dit vergt extra inspanningen van de boer, die praktisch niet goed zijn uit te voeren, motiveert LTO Noord. Die stelt dat het helemaal niet zo slecht gaat met de haas in de provincie. Van 2009 is het aantal niet substantieel toe- of afgenomen, blijkt uit gegevens van het Meetnet Agrarische Soorten.

Groningen past het beleid niet aan naar aanleiding van het bezwaar. De provincie schat in dat boeren met inachtneming van de zorgplicht uit de Wet natuurbescherming en bij normaal agrarisch gebruik van hun gronden een overtreding van een verbod kunnen voorkomen.


Gangbare praktijk

'De verboden in de wet zien namelijk toe op het opzettelijk doden, vangen of beschadigen van verblijfplaatsen. Door een zorgvuldige werkwijze toe te passen, is er van opzet geen sprake. Voor veruit de meeste agrariërs zal dit al gangbare praktijk zijn', reageert de provincie.


Ook landelijk zorgde de bescherming van de haas voor discussie na de samenstelling van de Rode lijst. Oud-landbouwminister Carola Schouten liet in mei vorig jaar weten dat de jacht op het konijn in seizoen 2021/2022 nog is toegestaan. Volgens haar is de jacht niet de belangrijkste oorzaak van de teruggang van het aantal hazen en konijnen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer