Boeren Oostelijk Flevoland willen edelherten achter het hek

Veel boeren langs het geplande leefgebied voor edelherten in Oostelijk Flevoland, tussen Zeewolde en Elburg, zien een gedoogzone rond het reservaat niet zitten. Zij hebben liever een raster, zodat de dieren niet op hun percelen komen.

Boeren+Oostelijk+Flevoland+willen+edelherten+achter+het+hek
© Vidiphoto

LTO Noord Flevoland heeft die boodschap inmiddels overgebracht aan het bestuur van de Fauna Beheereenheid Flevoland. Die bereidt een beheerplan voor de edelherten voor. Ook voert de organisatie overleg met de provincie over een schaderegeling, omdat die officieel nog een nulstandbeleid hanteert.

De populatie edelherten in Oostelijk Flevoland groeit snel, nadat een aantal dieren vanaf de Veluwe de afgelopen jaren het randmeer is overgezwommen. Het gaat inmiddels om enkele tientallen exemplaren. In het conceptbeheerplan wordt uitgegaan van een leefgebied van ongeveer 5.000 hectare langs het Veluwemeer en maximaal honderd dieren, met daarnaast een gedoogzone van 500 meter breed.


Preventieve maatregelen

Boeren met land in de gedoogzone hoeven geen preventieve maatregelen te nemen en krijgen alle schade volledig vergoed, zo staat in het voorlopige plan. Ook boeren verderop worden gecompenseerd als zij schade ondervinden. Buiten het leefgebied en de gedoogzone geldt dan de nulstand.


LTO Noord Flevoland heeft eind december zo veel mogelijk betrokken boeren geconsulteerd. Hen werd de vraag voorgelegd of ze konden leven met een gedoogzone. 'Ze hebben echter geen vertrouwen in een goede afhandeling van de faunaschade. Ze zien liever een hekwerk om het reservaat heen', zegt voorzitter Arnold Michielsen. 'Terwijl Flevoland relatief gezien weinig faunaschade kent.'


Oostvaardersplassen

Of zo'n hekwerk er ook komt, is nog maar de vraag. Met name terreinbeheerder Staatsbosbeheer zou dit niet willen. Die zit volgens Michielsen niet te wachten op een tweede Oostvaardersplassen, waar juist de afrastering uiteindelijk voor problemen zorgt. 'Met een raster krijgen boeren die toch nog schade ondervinden alleen omzetschade vergoed en moeten zij ook preventieve maatregelen nemen.'

Het overleg tussen LTO Noord en de provincie is nog gaande. LTO vindt dat het Faunabeheerplan pas kan worden vastgesteld als er een akkoord ligt over het vergoeden van schade aan landbouwgewassen. 'Zonder financiële afspraak kan het plan niet op ons draagvlak rekenen.'


Toegestaan maximum

Intussen vindt onderzoek plaats naar een toegestaan maximum aantal dieren en de juridische basis voor het beheer. Het bestuur van de Fauna Beheereenheid Flevoland praat half februari weer over de kwestie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer