NAJK roept Vollenbroek op af te zien van handhavingsverzoeken op PAS-melders

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) vraagt MOB-voorzitter Johan Vollenbroek af te zien van zijn uitspraak over het voornemen van de Raad van State om bedrijfsadressen van PAS-melders door het ministerie van LNV openbaar te maken.

NAJK+roept+Vollenbroek+op+af+te+zien+van+handhavingsverzoeken+op+PAS%2Dmelders
© Harry Tielman

Vollenbroek gaf eerder aan dat hij in eerste instantie bij grote agrarische bedrijven en biomassacentrales wil onderzoeken of ze beschikken over een deugdelijke NB-vergunning. Mocht dat niet het geval zijn, dan wil de voorzitter van de natuurorganisatie provincies aansporen om te gaan handhaven.

Deze uitspraak deed de voorzitter nadat hij namens zijn organisatie een rechtszaak had aangespannen. NAJK vindt dat teleurstellend, omdat ondernemers die zich keurig aan overheidsregels hebben gehouden, nu kwetsbaar worden gemaakt voor handhavingsverzoeken.


Onzekerheid over toekomst

'Het gaat om boerengezinnen die destijds te goeder trouw hebben gehandeld. Ook onder onze leden zijn melders. Ze leven in enorme onzekerheid over de toekomst van hun bedrijven en gezinnen', licht NAJK-voorzitter Roy Meijer toe. 'Hun financiering zit op slot, ze kunnen geen investeringen meer doen en opvolgers kunnen het bedrijf van hun ouders niet overnemen. Er zijn ook al jonge boeren die plannen maken om naar het buitenland vertrekken, omdat ze het hier niet meer zien zitten.'


'Ik kan mij niet indenken dat Vollenbroek zichzelf tot doel heeft gesteld om boerengezinnen kapot te maken', vervolgt Meijer. 'Daarom verzoek ik hem af te zien van handhaving. Gun onze gezinnen rust, want deze mensen hebben niets verkeerd gedaan.'

Het staat het NAJK tegen dat de MOB-voorzitter zijn strijd tegen de overheid voert over de ruggen van bedrijven. 'Laten we onze tijd, geld en energie steken in een landbouw die klaar is voor de toekomst en enorme duurzaamheidslagen heeft gemaakt op onder meer de stikstofemissie', reageert Meijer.


Ministers gaan niet handhaven

Via Twitter laat minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof weten dat zij met LNV-minister Henk Staghouwer heeft besloten niet te handhaven. Volgens Van der Wal is er zicht op legalisatie en dat maakt handhaving onevenredig, schrijft ze. Meijer: 'Deze ondernemers hebben niets fout gedaan. Het is niet meer dan terecht dat de ministers dit besluit hebben genomen.'NAJK werkt samen met LTO, Biohuis, Netwerk Grondig, BoerenNatuur en LNV om op landelijk niveau de stikstofemissies verder terug te brengen. Daarnaast heeft NAJK samen met LTO, NZO en Rabobank het CTM-plan gepresenteerd en is de organisatie in overleg met het ministerie van LNV over de uitwerking.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer