Kenniscentrum Bedrijfsovername laat op zich wachten

Kenniscentrum Bedrijfsovername komt er niet voor 1 januari 2022. Landbouwminister Carola Schouten is weliswaar voorstander van zo'n centrum, maar constateert dat nog aan een aantal voorwaarden moet worden voldaan voordat het kabinet financiering verstrekt.

Kenniscentrum+Bedrijfsovername+laat+op+zich+wachten
© Dirk Hol

Kenniscentrum Bedrijfsovername moet het onafhankelijke expertisecentrum op het gebied van duurzame agrarische bedrijfsovernames worden. Het bundelt en verspreidt kennis over bedrijfsovername en helpt opvolgers, overdragers en overige gezinsleden op weg naar een succesvolle bedrijfsovername. Het NAJK had hiertoe het initiatief genomen en ging hierover samen met LTO Nederland in overleg met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.


Minister Schouten vindt dat een kenniscentrum goed aansluit bij haar doelstelling om bedrijfsovername te versoepelen en het ondernemerschap van startende agrarisch ondernemers te versterken. Het kabinet kondigde in 2019 al een bedrijfsovernamefonds aan. Daarmee worden jonge boeren ondersteund om de overname van het gezinsbedrijf en investeringen in innovatie te financieren. Voor dit fonds is 75 miljoen euro gereserveerd en een klein deel daarvan is bedoeld voor Kenniscentrum Bedrijfsovername.


Voorwaarden businessplan

Het NAJK heeft in opdracht van het ministerie een businessplan opgesteld voor een Kenniscentrum Bedrijfsovername. Aan het businessplan zijn vijf voorwaarden gesteld. Deze hebben betrekking op de verbinding met onderwijs en onderzoek, maar ook op draagvlak onder partijen als banken en accountants. Ook moet uit het businessmodel blijken hoe het kenniscentrum binnen vier jaar onafhankelijk van subsidie kan functioneren. Het ministerie, NAJK en LTO zijn sinds november 2020 in gesprek over het businessplan.

Schouten meldt nu dat er er nog aanpassingen noodzakelijk zijn om aan deze voorwaarden te voldoen. Daar komt bij dat de subsidieaanvraag ook aan staatssteunkaders moet worden getoetst, waarop goedkeuring door de Europese Commissie moet worden gegeven. De minister acht het niet realistisch om te verwachten dat deze procedure voor begin volgend jaar gereed is. Wel hoopt ze op een zo kort mogelijke termijn het Kenniscentrum Bedrijfsovername te realiseren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer