NAJK: 'Gebeurtenissen in AgriNL waren oliedom'

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) noemt de wijze waarop het actieplan voor de aanpak van de stikstofproblematiek van AgriNL deze week naar buiten kwam 'oliedom'. 'Maar samenwerking in de agroketen is belangrijker dan ooit', stelt voorzitter Roy Meijer.

NAJK%3A+%27Gebeurtenissen+in+AgriNL+waren+oliedom%27
© Harry Tielman

De NAJK-voorzitter heeft deze week met verbazing gekeken naar hoe het actieplan naar buiten werd gebracht, terwijl het niet door alle partijen werd onderschreven. 'Dan heb je het over CEO's die miljoenen verdienen en het dan toch presteren om dit te doen. Ik noem dit oude politiek. Absoluut niet professioneel.'

Meijer vindt het tegelijkertijd belangrijk dat boeren en tuinders, de primaire sector, blijven samenwerken met partijen uit de keten en met de overheid. 'We moeten samenwerken om de problemen aan te pakken en om te werken aan de toekomst van jonge boeren en tuinders. We hebben er niets aan om tegenover elkaar te staan.'


Voorbeeld aan jongeren

Wat Meijer betreft kunnen de partijen van AgriNL een voorbeeld nemen aan de jongeren. 'Als NAJK zoeken we juist continu de samenwerking op en zijn we ervan overtuigd dat dit werkt.'


De NAJK-voorzitter wijst op de Coalitie Toekomstgerichte Melkveehouderij en het project 'Waardecreatie in ketens' waarin NAJK samenwerkt met diverse partijen en ook de retail. 'Ook als het gaat om onze inzet voor het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn werken we samen met allerlei partijen waarin we werken aan een alternatief voor de mestplannen', zegt hij.

Voor het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn bestaat er een breed consortium aan partijen bestaande uit NAJK, LTO Nederland, Rabobank, Cumela, Nederlandse Zuivel Organisatie, Producenten Organisatie Varkenshouderij, BO Akkerbouw en vakbond Nederlandse Akkerbouw Vakbond. Deze partijen smeden onder meer plannen voor een nitraatmeetsysteem. Per perceel kan daarmee worden bekeken wat het nitraatgehalte is. Als het aan deze partijen ligt, moet het ook anders met de inzaaidatum van 1 oktober voor het vanggewas.


Manifest voor jonge boeren

Het NAJK nam het initiatief voor het Manifest van jonge boeren en tuinders in samenwerking met jongerenraden van grote partijen als Rabobank, Cosun, CRV, FrieslandCampina, Agrifirm en Royal FloraHolland.

Meijer: 'Dit hadden we in korte tijd voor elkaar en nu ligt het gewoon op de formatietafel. Voor jongeren is die samenwerking belangrijk en vanzelfsprekend. Het is belangrijk om ons gezamenlijk in te zetten voor de toekomst van de land- en tuinbouw, zodat er ruimte blijft voor boeren en tuinders, zodat het aantrekkelijk blijft om in onze sector te werken. Wij vinden het ook belangrijk dat er een goede infrastructuur is voor boeren en tuinders, met toeleverende bedrijven en kennisinstellingen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer