NAJK-voorzitter: 'Boer en tuinder kunnen zelf kiezen uit mestregels'

Het agrobedrijfsleven gaat de komende maanden samen met het landbouwministerie aan de slag om boeren en tuinders een alternatief te bieden voor de generieke regels van het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn. In de studio van Nieuweoogst.tv bespreken Tineke de Vries als LTO-portefeuillehouder Bodem & Water en NAJK-voorzitter Roy Meijer het pakket maatregelen.

LTO Nederland, NAJK, POV, NAV, BO Akkerbouw, NZO, Rabobank en Cumela gaan met het ministerie van LNV om tafel om deze maatregelen te bespreken. Dat is nodig omdat er nieuwe mestregels gelden vanaf 2023. Die zijn bedoeld om de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater te verbeteren.

In een interview met Nieuwe Oogst-hoofdredacteur Esther de Snoo melden De Vries en Meijer dat het agrarisch consortium constateert dat de scherpste randjes van zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn zijn afgehaald als gevolg van een intensieve lobby.


Invulling maatwerkplan

Desondanks vinden de organisaties dat de gevolgen van het plan op de agrarische sector groot blijven. 'We hebben echt wel wat bereikt. Het echte werk gaat nu beginnen', geeft LTO-bestuurder De Vries aan. De komende maanden wordt verder invulling gegeven aan het maatwerkplan. Boeren en tuinders kunnen vanaf 2023 kiezen voor de bemestingsregels hiervan of de generieke aanpak.

'Een boer of tuinder kan straks kiezen', verzekert Meijer. 'De maatwerkaanpak doet een beroep op het vakmanschap van de boer, maar het moet ook passen bij je bedrijf. Het belangrijkste is dat er een keuze komt en we geen generieke regels krijgen opgelegd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer