Kamervragen BBB over WOB-verzoek Greenpeace

De openbaring van duizenden pagina’s overheidscorrespondentie over de stikstofaanpak roept vragen op in de Tweede Kamer. De stukken zouden suggereren dat wetenschappelijke kritiek op de effectiviteit van opkoopregelingen en het Aerius-stikstofmodel niet met de Tweede Kamer zijn gedeeld.

Kamervragen+BBB+over+WOB%2Dverzoek+Greenpeace
© Dirk Hol

De meer dan drieduizend pagina’s met stukken en e-mails zijn openbaar gemaakt na een WOB-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) van Greenpeace. De milieuorganisatie bereidt een rechtsgang tegen de overheid voor die zij wil voeren als effectieve stikstofmaatregelen uitblijven.


BoerBurgerBeweging (BBB) maakt uit de vrijgegeven documenten en e-mails op dat ongewenste en waarschuwende informatie over de stikstofproblematiek is weggelaten uit een belangrijke stikstofstudie van de overheid.

Het zou hierbij onder meer gaan over de betrouwbaarheid van het Aerius-rekenmodel en de effectiviteit van het opkopen van veehouderijen nabij natuurgebieden. Zo acht een advies de kans reëel dat de mate van natuurverbetering dat daarmee in 2030 wordt behaald, zal tegenvallen. Deze opmerking is niet overgenomen in het eindrapport.


Opheldering

BBB heeft de kersverse minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal om opheldering gevraagd. De partij wil onder meer weten of waarschuwingen over de effectiviteit van maatregelen voor natuurverbetering daadwerkelijk zijn genegeerd in een rapportage van ABDTOPconsult, een adviesgroep van topambtenaren binnen de rijksoverheid.

De kritiek op het Aerius-rekenmodel is overigens niet nieuw. De commissie Hordijk oordeelde in juni 2020 al dat deze wetenschappelijk gezien niet geschikt om te gebruiken bij de vergunningverlening voor activiteiten met stikstofemissie. De commissie-Hordijk adviseerde onder meer de uitkomsten van het rekenmodel meer te toetsen aan metingen in het veld.

Ondanks de kritiek hield voormalig landbouwminister Carola Schouten vast aan Aerius omdat dit het enige praktische beschikbare en juridisch houdbare systeem is. Wel zette ze een verbeterproces in gang – onder meer met meer meetpunten – om Aerius verder door te ontwikkelen.


Snelle conclusies

Tweede Kamerlid Derk Boswijk (CDA) reageert op Twitter ook op de inhoud van het WOB-verzoek. Hij waakt ervoor te snelle conclusies te trekken. Wel deelt hij de mening dat de staat van de natuur niet op basis van een rekenmodel kan worden vastgesteld. Hij verwijst onder mee naar advies van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) om verder te kijken dan alleen naar de kritische depositewaarde (KDW).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer