'Doorbreek taboe op probleemwolven'

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week Bert-Jan Ruissen, lid van het Europees Parlement voor SGP. Hij is lid van de landbouwcommissie.

%27Doorbreek+taboe+op+probleemwolven%27
© Dirk Hol

Soms word je positief verrast door collega's van andere partijen. Een Europarlementslid van de Duitse Groenen, Martin Häusling, erkende dat wolven voor problemen zorgen in Duitsland. Hij pleitte voor een regionale aanpak. Zo nodig kunnen probleemwolven dan worden afgeschoten. Onverwachte steun dus voor een resolutie van de Europarlementscommissie voor Landbouw over het toenemend aantal wolven en hun aanvallen.

Wie iets negatiefs zegt over wolven in Nederland, krijgt al gauw het stempel van 'barbaar'. Hier doet de natuurlobby alsof de wolf een schattige aanwinst is. Alsof de wolf met 12.000 stuks in Europa nog steeds een bedreigde diersoort is. Alsof boeren hun schapen elke avond kunnen ophokken en al hun weilanden kunnen omheinen. Typisch het idee van mensen die zelf geen boer zijn.

Maar Duitsland weet al beter. Daar zijn zelfs de Groenen tot inkeer gekomen. Die zien dat wolven tweemaal meer dieren aanvallen in amper twee jaar tijd. De roofdieren hebben hun tanden gezet in 3.959 schapen en kalveren en andere dieren gedood of verwond in 2020.

Van 'strikte bescherming' naar 'verantwoord beheer' moet mogelijk zijn voor een soort die niet langer bedreigd is

Bert-Jan Ruissen, lid van het Europees Parlement voor SGP

En Nederland? Hoeveel lammetjes, schapen en zelfs kalveren mogen hier nog worden gedood voordat ook Nederland tot inkeer komt? Nu al vinden agrarisch ondernemers maandelijks tientallen verscheurde schapen in het veld. In november vorig jaar al minstens tachtig.


Alleen de problematische dieren

De wolf geniet nu van de hoogste EU-bescherming. Menigeen in het Europees Parlement vindt dat niet langer nodig en aanvaardbaar. Samen met collega's willen we dat provincies en landen makkelijker probleemwolven moeten kunnen beheren.

Niet alle wolven uitroeien, maar de problematische exemplaren beheren. Dus van 'strikte bescherming' naar 'verantwoord beheer', dat moet mogelijk zijn voor een soort die niet langer bedreigd is. Hier zie ik ook een taak voor de nieuwe minister van Landbouw Henk Staghouwer. Durft hij het taboe rond probleemwolven te doorbreken? Nu al mag de Nederlandse overheid bij de Europese Commissie een uitzondering aanvragen voor beheer, onder voorwaarden.

Carola Schouten, de vorige minister van Landbouw, vond beheer van de wolven in Nederland nog niet nodig. Zij zette vooral in op hekken en hokken. Maar dat is niet doenlijk, zo leert de ervaring in binnen- en buitenland. Mijn oproep is dus: leer van omringende landen. Doorbreek het taboe op probleemwolven in Nederland.


@hjaruissen

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer