120ste agrariër investeert in schoon en voldoende water

Het maximale aantal deelnemers aan de subsidieregeling 'Uitvoeringsstimulans ten behoeve van de water- en bodemkwaliteit' is bereikt. Akkerbouwer Derk Gesink uit het Groningse Mensingeweer is deelnemer 120 en voorlopig de laatste. Nieuwe aanmelders worden op een wachtlijst geplaatst.

120ste+agrari%C3%ABr+investeert+in+schoon+en+voldoende+water
© Deltaplan Agrarisch Waterbeheer

De subsidieregeling 'Uitvoeringsstimulans ten behoeve van de bodem- en waterkwaliteit' is onderdeel van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). De subsidieregeling biedt boeren en tuinders in het waterschapsgebied Noorderzijlvest in Groningen een bijdrage in de kosten om te investeren in de verbetering van de water- en bodemkwaliteit.

Projectleider Tjeerd Hoekstra is blij met alle aanmeldingen. 'Agrariërs willen aan de slag om de water- en bodemkwaliteit te verbeteren op hun bedrijf. Dat zie je aan de hoeveelheid aanmeldingen. Deze subsidiemaatregel helpt hen bij het uitvoeren van investeringen.'


Deel wordt vergoed

Gesink is een van de akkerbouwers die subsidie hebben aangevraagd. 'Dankzij deze subsidieregeling wordt het voor mij financieel interessant om te gaan investeren. Aan een dergelijke investering hangt een flink kostenplaatje. Via deze regeling wordt daarvan een deel vergoed', zegt hij.

De ondernemer is er nog niet helemaal uit wat hij exact op zijn bedrijf gaat doen. 'Ik zie meerdere mogelijkheden die ik kan toepassen op mijn bedrijf. Ik twijfel of ik ga investeren in een spoelplaats voor de veldspuit of toch een schoffelmachine, een machine die mechanisch onkruid verwijdert.'


Aanmelden kan nog steeds

Het is voor akkerbouwers en melkveehouders uit het waterschapsgebied van Noorderzijlvest in Groningen nog steeds mogelijk om mee te doen aan de subsidieregeling. 'Als deze 120 deelnemers niet het maximale bedrag gebruiken dat ze mogen aanvragen, blijft er geld over voor andere deelnemers', licht Hoekstra toe. De verwachting is dat er budget overblijft voor (een deel van) de wachtlijst.

Waterschap Noorderzijlvest stelt samen met provincie Groningen ruim 1 miljoen euro subsidie beschikbaar aan boeren en tuinders, zodat ze kunnen investeren in maatregelen voor de verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater en in de bodemkwaliteit. LTO Noord is verantwoordelijk voor de uitvoering van het project.

Het DAW is een initiatief van LTO Nederland. Samen met de Unie van Waterschappen wordt binnen het DAW gewerkt aan de wateropgaven in agrarische gebieden. Dat doet het DAW onder andere door kennisdeling via projecten en samenwerking tussen waterschap en boeren en tuinders te stimuleren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer