LTO en Kadaster werken verder samen in waterbeheer

LTO Nederland en het Kadaster hebben een overeenkomst gesloten voor samenwerking in het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). In het DAW werken boeren en tuinders aan schoon en voldoende water en een betere bodem.

LTO+en+Kadaster+werken+verder+samen+in+waterbeheer
© Jan Anninga

De partijen werken al langer samen in het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer. Onder meer door het begeleiden en ondersteunen van projecten en gebiedsprocessen en door verbinding te leggen tussen boeren en waterbeheerders. Dit doen de partijen sinds 2017 met hulp van het DAW Supportteam. De samenwerkingsovereenkomst bevestigt de inzet van het Supportteam. Marjolein Jansen, lid van de raad van bestuur bij het Kadaster, en Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland, ondertekenden dinsdag de overeenkomst.

In de samenwerkingsovereenkomst wordt de samenwerking tussen het Kadaster en LTO Nederland in het project 'Verkavelen voor groei' voortgezet. Beide partijen zijn de grondleggers van dit project. Met 'Verkavelen voor groei' wordt ervoor gezorgd dat boeren er economisch op vooruit kunnen gaan, terwijl overheidsprojecten worden gerealiseerd. Ondernemers en andere betrokkenen in het gebied maken zelf het ruilplan om bijvoorbeeld agrarische structuurverbetering, natuur, water of andere maatschappelijke doelen te realiseren.


Grondmobiliteit

Bij het realiseren van agrarische wateropgaven is grondmobiliteit volgens beide partijen belangrijk. LTO en het Kadaster vinden het van belang dat bij het realiseren van overheidsdoelen boeren en tuinders hun bedrijven kunnen blijven ontwikkelen. Daarvoor moet vaak grond worden verworven, bijvoorbeeld bij waterberging, beekherstel of langs waterlopen. Het Kadaster is gevraagd mee te werken vanwege de onafhankelijke positie en de kennis over en ervaring met grondruil en in een gebiedsgericht aanpak.

'Vakmanschap en innovatiekracht vanuit de ondernemer zelf zijn cruciaal bij de verdere verduurzaming van de agrarische sector', zegt Van der Tak. 'Dat geldt ook voor vraagstukken rondom water. Met deze samenwerkingsovereenkomst kunnen we boeren en tuinders nog beter steunen om vanuit het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer tot mooie resultaten te komen.'

Het DAW is een initiatief van LTO Nederland. Boeren nemen in het DAW vrijwillig maatregelen op hun eigen bedrijf of doen mee in een van de vijfhonderd projecten om meer kennis op te doen. Voorbeelden zijn projecten rond verdroging, vernatting of het verbeteren van schoon grond- en oppervlaktewater. Andere partners in het DAW zijn de Unie van Waterschappen, de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en provincies.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer