Staghouwer op eerste werkbezoek: Iedere boer krijgt kans

Na een week van vergaderen en online kennismakingen wilde Staghouwer naar buiten. Vrijdag aan het eind van de middag bezocht hij het bedrijf van melkveehouder Marije Klever in De Meern (U). Met nieuwe, zwarte kaplaarzen en in pak arriveerde hij op de boerderij waar Klever hem een rondleiding gaf.

Staghouwer bezocht de stallen, de melkput waar hij sprak met een medewerker van Klever, de kalveren en de melktap. Hij ontmoette daar ook omwonenden die net melk kwamen halen. Onder vier ogen praatte Marije Klever hem bij in het woonhuis over onder andere de mestproblematiek. Klever benadrukte in de dat gesprek het belang van de derogatie en de goedkeuring van Brussel voor het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn.

Staghouwer zei na afloop dat elke boer in Nederland de kans zal krijgen om een eigen keuze te maken over de toekomst van het bedrijf. Of elke boer of tuinder in Nederland dan ook boer of tuinder kan blijven liet Staghouwer in het midden. ‘Dat is nu nog te vroeg om wat over te kunnen zeggen.’ Hij benadrukt dat milieuplafonds zijn bereikt. ‘Op het gebied van stikstof zal echt iets moeten gebeuren. Sommige bedrijven zullen op een andere manier een plek moeten krijgen, maar hoe we dat gaan doen gaan we met elkaar ontdekken.’

Staghouwer maakte deze week kennis met sectorpartijen LTO en NAJK. Daar kreeg hij een duidelijke boodschap mee. ‘Geef duidelijkheid en doe het samen met ons’, aldus Staghouwer. Hij benadrukte aan deze oproep gehoor te willen geven. Maar het kan natuurlijk zijn dat je er een keer samen niet uit komt. Dan moet je duidelijk zijn dat je een bepaalde richting op moet. De praktijk in Groningen heeft mij geleerd dat het niet altijd in der minne gaat. Dan moet je zeggen we gaan die kant op en de consequenties dragen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer