Zonnecollectoren snel interessant als je warmte nodig hebt

‘De techniek is relatief simpel, niet storingsgevoelig en bestaat al 30 jaar. Kiezen voor verwarmen van water via zonnecollectoren is dan ook bepaald geen sprong in het diepe.’ Dat zegt Arjan de Bruin, directeur van G2 Energy in Uddel (Gld.). Dit bedrijf ontwikkelt en produceert warmwatersystemen met thermische zonnecollectoren.

Zonnecollectoren+snel+interessant+als+je+warmte+nodig+hebt
LTO Ledenvoordeel
© Kennispartner

Veel systemen van G2 Energy draaien op kalverhouderij- en glastuinbouwbedrijven omdat die veel warm water nodig hebben voor het aanmaken van kunstmelk voor de kalveren. ‘Maar ook voor andere agrarische bedrijven die warm water gebruiken zijn zonnecollectoren heel interessant.’

Hoe werkt het: In de collectoren op het dak verwarmt de zon de Sunstrips. En door rondpompen van water door deze strips met een klein pompje, komt de warmte terecht in een groot opslagvat. Dat zonnecollectoren ook financieel al snel interessant zijn, komt omdat je er veel brandstof mee kunt besparen. ‘Klanten van ons die overstapten van een gas- of houtgestookte installatie naar verwarmen van water met zonnecollectoren, besparen al snel tot 60 procent op hun energiekosten.’

De Bruin is goed thuis in de land- en tuinbouw en weet dat agrarische ondernemers hun uren niet altijd rekenen. ‘Dit maakt dat ondernemers met een houtgestookte installatie soms twijfelen over zonnecollectoren. De aankoopprijs van houtsnippers valt mee. En als je dan niet rekent dat je per dag al gauw 1 tot 2 uur nodig hebt om je installatie draaiende te houden, kun je aanhikken tegen de investering in zonnecollectoren. Maar ook op bedrijven met een houtgestookte installatie komt er een moment dat er wat nieuws nodig is. En als je dan gaat rekenen, zijn zonnecollectoren doorgaans de beste keus.’

Als je gaat rekenen, zijn zonnecollectoren doorgaans de beste keus

Arjan de Bruin, directeur G2 Energy

Meestal plaatsen ondernemers het systeem van G2 Energy naast de al aanwezige warmwaterinstallatie. Dit is bedrijfszeker en als de zon bijvoorbeeld op donkere winterdagen te weinig warm water oplevert, kun je altijd terugvallen op gas of hout.


Combi van collectoren en warmtepomp

Wie toe is aan een compleet nieuwe installatie of wie de behoefte aan ‘oude’ brandstoffen verder wil terugdringen, kan kiezen voor een innovatie van G2 Energy: het zogenoemde eenboilersysteem. Bij deze installatie is er sprake van een wateropslagtank met onderin een warmtewisselaar voor het water dat van de zonnecollectoren komt. Boven in de tank zit een tweede warmtewisselaar die is verbonden met een alternatieve warmtebron. Dit kan een warmtepomp zijn.

‘Wanneer de zonneboiler te weinig warm water maakt, springt de warmtepomp bij’, legt De Bruin uit. ‘Op die manier vergroot je als het ware het rendement van de zonnecollectoren. De zonneboiler en de warmtepomp helpen beide de CO2-uitstoot te verlagen. Hiermee past een eenboilersysteem in combinatie met een warmtepomp perfect op bedrijven die toekomstgericht willen investeren. Zo verduurzamen we de complete warmtevraag.’


Fiscale ondersteuning en subsidie

De overheid stimuleert investeren in zonnecollectoren zowel via fiscale faciliteiten als via subsidie. De Energie Investering Aftrek (EIA). Deze regeling levert belastingvoordeel op. Om hiervan te kunnen profiteren moet een bedrijf wel winst maken.

Interessant voor installaties tot 200 m2 is de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). De grootschalige installaties vanaf 200 m2 worden gesubsidieerd via de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Die kan oplopen tot 40 procent van het investeringsbedrag. Wie gebruik maakt van de ISDE- of een SDE++ subsidie mag geen beroep meer doen op EIA.Webinar op 20 januari

Bij de huidige hoge gasprijzen groeit de belangstelling voor zonnecollectoren, merken ze bij G2 Energy. Om ondernemers op weg te helpen organiseren LTO Ledenvoordeel en G2 Energy op 20 januari een webinar. Het gaat over praktische vragen als ‘hoeveel zonnecollectoren heb ik nodig?’ en ‘kan ik een beroep doen op subsidiemogelijkheden?’ Aanmelden voor het gratis webinar op 20 januari om 20 uur kan via ltoledenvoordeel.nl.

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner LTO Ledenvoordeel

LTO Ledenvoordeel

LTO Ledenvoordeel maakt zich sterk voor ruim 40.000 agrarische ondernemers die lid zijn van LTO Noord, ZLTO of LLTB. Wij onderhandelen met leveranciers namens...

Lees verder »

Meer van LTO Ledenvoordeel

Lees ook

Meer artikelen van LTO Ledenvoordeel »

Artikelen over LTO Ledenvoordeel