Ruim voldoende nestmateriaal voor biozeug

Een aantal maatregelen voor de biologische varkenshouderij is aangescherpt sinds 1 januari. Een daarvan is dat een zeug in het kraamhok over ruim voldoende nestmateriaal moet beschikken.

Ruim+voldoende+nestmateriaal+voor+biozeug
© Ruben meijerink

Richard Soons van Skal en Hans Fuchs van Bionext gingen tijdens een webinar op de Biokennisweek nader in op een aantal van de gewijzigde voorschriften voor de biologische sector.

Het nestbouwmateriaal moet natuurlijk, veilig voor de zeugen en manipuleerbaar zijn. Stro of hooi kan, mits het niet fijn is gehakseld. Juten zakken of verse takken zijn ook prima. Als de zeug er maar mee kan bouwen. Het nestmateriaal is aanvullend aan het strooisel dat ook aanwezig moet zijn.


Voerbak niet meetellen

Voor alle biologische varkens geldt dat de ruimte die de voerbak of trog inneemt in principe niet meer meetelt als beschikbaar oppervlak. Momenteel wordt nog overlegd over wanneer dat wel mag meetellen.

Als de onderkant van een trog minimaal 20 centimeter boven de vloer zit in een voerligbox telt dit wel mee, omdat de zeug haar kop er dan onder kwijt kan. Is een voertrog zo breed en lang dat een varken erin kan liggen en zitten er geen spijlen in, dan telt die ook mee.

Nieuw is dat er in de buitenuitloop schaduw moet zijn, zodat de dieren niet per se naar binnen hoeven om schaduw op te zoeken. Verder is een dichte vloer in de uitloop nodig. Dit geldt direct bij nieuwbouw en voor bestaande stallen per 2030.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer