Aantal biologische varkens daalt

Het aantal biologische varkens in Nederland is vorig jaar met bijna 4 procent gedaald. Dat blijk uit cijfers van het CBS. Het aantal biologische varkenshouderijen is wel gestegen.

Aantal+biologische+varkens+daalt
© Twan Wiermans

De toename van het aantal bedrijven met biologische varkens is sinds 2015 altijd gepaard gegaan met een uitbreiding van het aantal dieren. Maar in 2020 kwam er een kink in de kabel. Er zijn weliswaar meer biologische varkenshouderijen, maar het totale aantal biologische varkens daalde met circa 4.000 ten opzichte van 2019.

In 2020 waren er 178 gecertificeerde bedrijven met biologische varkens in Nederland. Volgens de statistieken van het CBS houden ze samen 102.112 varkens. 9 bedrijven met 865 varkens zaten vorig jaar in de periode van omschakeling. Op het totale aantal varkens in Nederland (11,85 miljoen in 2020) heeft de biologische varkenssector een aandeel van nog geen 1 procent.In 2019 is waren er 168 gecertificeerde biologische varkensbedrijven en verkeerden er 13 in de omschakelfase. In totaal hielden de 168 bedrijven 106.458 biologische varkens. De omschakelaars waren goed voor 623 varkens.


Schaalverkleining

Deze ontwikkeling betekent dat in 2020 ongeveer 4.000 biologische varkens minder zijn gehouden. Dat is een daling van iets minder dan 4 procent. Door het gestegen aantal bedrijven is er sprake van een schaalverkleining. In 2020 werden gemiddeld 550 biologische varkens per bedrijf (inclusief omschakelaars) gehouden, in 2019 waren dat nog ruim 590 biologische varkens.Be belangrijkste reden voor de teruggang in dieraantallen is volgens Hans Donkers, biologisch varkenshouder en secretaris van de Vereniging Biologische Varkenshouders (VBV), de deelname van een aantal biologische varkenshouders aan de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv).


Coronacrisis

Met zijn 59 jaar en het niet hebben van een bedrijfsopvolger besloot Donkers ook om te stoppen. Hij heeft een gesloten varkensbedrijf met nog geen 100 zeugen en bijbehorend aantal vleesvarkens in het Brabantse Uden. 'Van een paar anderen weet ik ook dat die aan de saneringsregeling meedoen', zegt hij. 'Corona is debet aan het niet exact weten hoe het allemaal zit. Er is minder vergaderd en de contacten, ook met buitenlandse collega's, zijn op een lager pitje gekomen.'

Het marktperspectief is volgens Donkers juist gunstig voor de afzet van biologisch varkensvlees. 'Het aantal consumenten dat bewust kiest voor de biologische kwaliteit, is door corona juist gegroeid.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer