VBV: markt biovarkens is in balans

Het aantal biovarkenshouderijen steeg in 2020 met tien, maar de gemiddelde grootte daalde. Voor voorzitter Jeroen Neimeijer van de Vereniging voor Biologische Varkenshouders (VBV) geen reden tot zorg. De markt is in balans en dat een bedrijf gesloten is, noemt hij belangrijker dan de omvang.

VBV%3A+markt+biovarkens+is+in+balans
© Varkens Archief

Nederland telde in 2020 178 gecertificeerde bedrijven met 102.112 biologische varkens, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2019 waren dat 168 gecertificeerde biologische varkensbedrijven met in totaal 106.458 dieren. Het gemiddeld aantal dieren per bedrijf daalde tussen 2019 en 2020 van 634 naar 574.

De verschuiving in dieraantallen laat zich verklaren doordat een paar VBV-leden deelnamen aan de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen, geeft Neimeijer aan. Daarnaast noemt hij de stijging van de tarieven van certificeerder Skal als mogelijke reden voor kleinere ondernemers om te stoppen met de biologische bedrijfsvoering.


Dat de gemiddelde schaal van de bedrijven met zestig dieren daalt, is voor de VBV geen reden tot zorg. De schaal van een bedrijf noemt Neimeijer minder relevant dan of een bedrijf gesloten is en de biggen die er worden geboren ook zelf slachtrijp maakt.

De markt voor biologisch varkensvlees is nu in balans, maar komt uit een situatie dat het aanbod groter was dan de vraag. Het aanbod noemt Neimeijer nu eerder wat aan de krappe kant. Voor de sector is het van belang dat er aan de vraagkant wordt gewerkt. Neimeijer: ‘De Europese boer-tot-bordstrategie werkt in het voordeel van biologisch.’


Kwart biologisch

De Europese Unie (EU) gaat ervan uit dat in 2030 een kwart van de agrarische productie biologisch is. In de EU is dat nu nog maar 8,7 procent, terwijl Nederland met 3,7 procent fors achterblijft.

Het aandeel biologisch kan volgens Neimeijer alleen groeien als de afzet wordt gestimuleerd. Branchevereniging Bionext overhandigde minister Carola Schouten van LNV daarvoor vorig jaar een tienpuntenplan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer