Vakbonden dienen klacht in tegen Plantion

Vakbonden CNV en FNV dienen bij Nationaal Contactpunt Oeso-Richtlijnen (NCP) een klacht in tegen Plantion in het Gelderse Ede. De bloemenveiling heeft zonder betrokkenheid van de bonden een cao afgesloten voor het personeel.

Vakbonden+dienen+klacht+in+tegen+Plantion
© VVB Van Bree

Jeroen Brandenburg, bestuurder agrarisch groen bij de FNV, zegt dat deze manier van werken van Plantion in strijd is met de manier waarop vakbonden en werkgevers volgens bestaande wet- en regelgeving met elkaar dienen om te gaan. 'Volgens internationale normen en regels zijn werkgevers verplicht om vakbonden te betrekken bij cao-onderhandelingen.'


NCP behandelt klachten over de toepassing van Oeso-richtlijnen. Het contactpunt zal naar aanleiding van de melding van de vakbonden toetsen of Plantion maatschappelijk verantwoord onderneemt. De sierteeltsector heeft in 2019 het Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO)-convenant getekend. Daarin is naast duurzaamheid ook het aspect arbeid opgenomen.


FloraHolland heeft ook verantwoordelijkheid

Brandenburg stelt dat Royal FloraHolland, als minderheidsaandeelhouder van Plantion, ook een verantwoordelijkheid heeft in deze kwestie. Hij wijst erop dat in de sierteeltketen de detailhandel ook al een cao heeft afgesloten zonder medeweten van de bonden. 'Wij laten dat niet zo maar gebeuren.'

De samenwerking tussen Plantion en de vakbonden staat al bijna een jaar onder druk. In maart 2021 gaf de bloemenveiling in Ede aan dat het de tussen FNV, CNV en Plantion gesloten cao wilde opzeggen. Ook gaf Plantion aan niet meer te willen samenwerken, waarop begin september definitief werd besloten dat FNV en CNV niet aan de onderhandelingstafel zouden worden uitgenodigd.


Vrijheid van onderhandelen

In een brief aan de vakbonden schrijft André van Kruijssen, algemeen directeur van Plantion, dat de veiling gebruik heeft gemaakt van haar vrijheid om te onderhandelen met een werknemersvertegenwoordiging. Daarover zijn het bestuur, de directie, het managementteam, de ondernemingsraad en het grootste deel van de medewerkers positief. Met dit alternatief voor vakbond (AVV) heeft de veiling nieuwe cao-afspraken gemaakt.

Plantion wijst erop dat maar ongeveer 10 procent van het personeel lid is van CNV of FNV. Over het nieuwe cao-akkoord met het AVV heeft 78 procent van de Plantion-medewerkers gestemd. Hiervan was bijna 94 procent voor en ruim 6 procent tegen.

De visie van de vakbonden, dat de financiële vergoeding aan het AVV ertoe leidt dat werknemersorganisaties onder controle komen van de werkgever, noemt Van Kruijssen ongefundeerd. Van Kruijssen staat sinds begin 2021 aan het roer bij Plantion.


Tot eind dit jaar

De oude cao, die op 1 januari 2019 is afgesloten, liep tot 30 september 2021. In de nieuwe cao is sprake van een loonsverhoging van 2,3 procent en staan afspraken over vergoedingen voor werken op feestdagen, werken in een vast 24/7-rooster en werkzaamheden die een hogere beloning rechtvaardigen. De nieuwe cao geldt tot en met 31 december 2022.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer