Vakbonden boos over cao Plantion

De vakbonden FNV Agrarisch Groen en CNV Vakmensen zijn niet te spreken over de manier waarop bloemenveiling Plantion haar nieuwe cao heeft afgesloten. De bloemenveiling in Ede bereikte in oktober een nieuw akkoord met vakbond AVV, zonder de twee andere vakbonden te betrekken.

Vakbonden+boos+over+cao+Plantion
© Vidiphoto

In een brief aan Vereniging Bloemenveilingen Nederland (VBN) uitten FNV en CNV vorige week vrijdag hun onvrede over de situatie. Volgens de internationale normen en regels zijn werkgevers verplicht om vakbonden te betrekken bij cao-onderhandelingen.

De vakbonden willen dat VBN haar leden, waaronder Plantion, informeert over de internationale verplichtingen die werkgevers hebben bij collectieve onderhandelingen opdat deze situatie in de toekomst kan worden voorkomen.


Onder druk

De samenwerking tussen Plantion en de vakbonden staat al een aantal maanden onder druk. In maart gaf de bloemenveiling aan dat het de tussen FNV, CNV en Plantion gesloten cao op wilde zeggen. Ook gaf Plantion aan niet meer samen te willen werken. Waarop begin september definitief werd besloten dat FNV en CNV niet aan de onderhandelingstafel zouden worden uitgenodigd. Op 13 oktober bereikten Plantion en AVV een akkoord over een nieuwe cao.

Het feit dat Plantion de toegang tot de werkvloer voor FNV en CNV heeft bemoeilijkt en in rap tempo en geruisloos een akkoord heeft gesloten met AVV, noopt de vakbonden de VBN te attenderen op haar verantwoordelijkheid hierin.


Inhoudelijke reactie

'Deze manier van werken is in strijd met de wijze waarop vakbonden en werkgevers volgens bestaande wet- en regelgeving met elkaar om dienen te gaan', reageren verschillende bestuurders van FNV en CNV. De vakbonden hebben de VBN gevraagd om voor 15 november een inhoudelijke reactie te geven over de ontstane situatie bij Plantion.

Een woordvoerder van Plantion meldt dat de bloemenveiling nog in correspondentie is met de vakbonden en geen uitspraken kan doen over de kwestie. Ook VBN meldt dat het geen inhoudelijke informatie over de situatie wil delen tot de datum van 15 november is verstreken.


2,3 procent loonsverhoging

De oude cao, die op 1 januari 2019 is afgesloten, liep tot 30 september van dit jaar. In de nieuwe cao is sprake van een loonsverhoging van 2,3 procent en zijn nieuwe afspraken gemaakt over vergoedingen voor werken op feestdagen, werken in een vast 24/7-rooster en werkzaamheden die een hogere beloning rechtvaardigen.

De nieuwe cao geldt voor de periode 1 oktober 2021 tot en met 31 december 2022.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer