Stichting ROL: 'Weerbare lelies leveren middelenbesparing op'

Stichting ROL doet samen met HLB al langere tijd onderzoek naar weerbare lelies. Door te kijken naar ziekteweerbaarheid bij verschillende leliecultivars, kan het middelengebruik worden verminderd. Ook kunnen veredelingsprogramma's worden opgestart.

Stichting+ROL%3A+%27Weerbare+lelies+leveren+middelenbesparing+op%27
© Dirk Osinga

Het onderzoek van stichting Regionaal Onderzoek Lelieteelt in Noord- en Oost-Nederland (ROL) naar de weerbaarheid van lelies tegen vuurinfecties is dit jaar in aangepaste vorm voortgezet.

De gekozen cultivars waren dit keer niet alleen gericht op het assortiment met de hoogste vuurresistenties, maar ook op de omvang van het geteelde areaal. Het onderzoek vindt plaats op diverse praktijkvelden in de regio.


Vijftien cultivars

Op het proefveld in het Drentse Vledder is een proef aangelegd met vijftien cultivars verdeeld over de soorten Oriëntals, OT's en LA-hybriden.

Dit maakt het voor telers mogelijk om gevoelige soorten en minder gevoelige soorten bij elkaar te zetten en daar de vuurbestrijding op aan te passen

Hans Kok, voorzitter stichting Regionaal Onderzoek Lelieteelt in Noord- en Oost-Nederland

Bij vijf LA-cultivars wordt het beslissingsondersteunende systeem toegepast, waarbij de vuurbespuiting wordt afgestemd op de lokale klimatologische omstandigheden en weersverwachting. Bij vijf OT- en vijf OR-cultivars wordt gekeken naar de gevolgen van het totaal achterwege laten van de vuurbespuiting.


Behandeld of onbehandeld

Uit de proeven blijkt dat bij de Oriëntals amper verschil is tussen behandeld of onbehandeld. Onbehandeld gaf soms zelfs een lichte opbrengstverbetering. Bij de LA-cultivars was de bolopbrengst lager bij onbehandeld. Een minder intensief spuitschema viel slecht uit.


Voorzitter Hans Kok van stichting ROL reageert hoopvol op de resultaten. 'Dit maakt het voor telers mogelijk om gevoelige soorten en minder gevoelige soorten bij elkaar te zetten en daar de vuurbestrijding op aan te passen. Dit kan een flinke middelenbesparing opleveren.'


Veredeling

Een vervolgstap in het onderzoek is veredeling. Door resistente eigenschappen van lelies te kruisen, kan een sterke lelie ontstaan.

Volgens Kok zou Crispr-Cas een doorbraak kunnen zijn in de veredeling van lelies. Alleen is dit door de Europese regels nog niet mogelijk, omdat Crispr-Cas nog onder genetische modificatie valt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer