Hoge energiekosten belemmeren opmars belichte komkommers
De belichte komkommerteelt heeft het zwaar. Dit heeft te maken met de hoge energiekosten, meldt Rabobank in een update op zijn website. Analisten van de bank constateren dat de ruimte voor verdere groei beperkt is.
Dat zou volgens de analisten vooral afhankelijk zijn van de buitenlandse vraag en de ontwikkeling van energiekosten in Nederland.
De binnenlandse winterteelt van komkommers nam de afgelopen jaren juist toe. Door de hoge energieprijzen sinds september zakte de productie in december weer op of onder het niveau van diezelfde periode in 2017/2018. Ook voor januari verwacht de Rabobank weer een daling ten opzichte van die jaren.
Geïmporteerde komkommers
Uit cijfers van de Rabobank blijkt dat tot vijf tot tien jaar geleden Nederlanders 's winters bijna alleen maar geïmporteerde komkommers aten. De afgelopen jaren toonden enkele grote supermarktketens meer belangstelling voor de betrouwbare aanvoer, kwaliteit, houdbaarheid en de lokale herkomst van Nederlandse komkommers. Deze vraag nam ondanks de hogere prijs toe. Voor telers werd het daarom aantrekkelijker in de winter komkommers te telen ondanks de hogere teeltkosten.
Vorige winter werd al een behoorlijk deel van de komkommers die we in Nederland in december en januari eten, geteeld in Nederland. De overige komkommers werden geëxporteerd naar buitenlandse consumenten, vooral naar Duitsland.
Eerder schakelden Nederlandse supermarkten medio november om naar komkommers uit Spanje. In februari of maart besloten zij weer om te schakelen naar de meestal duurdere Nederlandse belichte komkommers. Dit omdat de komkommers uit Nederland in januari en februari kwalitatief vaak beter zijn dan in Spanje op dat moment.
Opties voor komende winter
De Rabobank heeft voor de lange termijn diverse scenario's geschetst:
• De productie van de winterkomkommer in Nederland verdwijnt grotendeels. Dit ten gunste van de importkomkommer. Slechts een enkele supermarkt blijft zich onderscheiden met Nederlandse komkommers en is bereid forse meerprijs hiervoor te betalen.
• Als energieprijzen terugzakken naar het niveau van vóór september 2021 of net iets daarboven, zal ook de productie weer terugkeren op het niveau van vorige winter. De interesse vanuit de supermarkten voor de Nederlandse winterkomkommer lijkt onveranderd bij een acceptabel prijsverschil.
• Voor een scenario met hogere productie dan in de winter van 2020/2021 zijn zowel lage energiekosten als een hogere exportvraag een voorwaarde. In de Nederlandse markt is nauwelijks groei mogelijk. In 2020/2021 werden al genoeg Nederlandse komkommers geteeld om de gehele binnenlandse markt te voorzien.
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Walker MT25I-32
2018, P.O.A.
-
Z665 Hydro
Gebruikt, € 2.000
-
John Deere Tractor 5067E (BV) #159234
Gebruikt, P.O.A.
-
Kubota BX231 compact traktor met maaier
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Projectmedewerker waterkwaliteit, NIL, klimaat, bodem en agrarisch natuurbeheer
Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Directeur
KAVB - Hillegom
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Docent-Onderzoeker Innovatieve Plantenteelt
Hogeschool Van Hall Larenstein - Leeuwarden
Weer
-
Maandag10° / 6°50 %
-
Dinsdag14° / 4°10 %
-
Woensdag20° / 10°20 %