Innovatie zorgt voor jaarrond Nederlandse komkommers

Komkommertelers en bedrijven in Noord-Limburg en Oost-Brabant werken samen aan een praktijkgericht onderzoeksprogramma waarin het optimale lichtrecept wordt ontwikkeld voor hogedraadkomkommerteelt. Het doel is om jaarrond Nederlandse komkommers te kunnen telen en zo minder afhankelijk te worden van import uit Zuid-Europa.

Innovatie+zorgt+voor+jaarrond+Nederlandse+komkommers
© Twan Wiermans

Het onderzoek richt zich op het optimaliseren van ledbelichting. Het streven is om een geoptimaliseerd lichtrecept te ontwikkelen voor hogedraadkomkommerteelt waarbij de energie-efficiëntie van de teelt wordt geanalyseerd in combinatie met gebruikte rassen. De bedrijven proberen de samenhang tussen technologie en genetica aan het licht te brengen.

Volgens vertegenwoordiger Thom van Mullekom van de Stichting Versterking Tuinbouwcluster Greenport Venlo (SVTGV) is het mogelijk om met dezelfde energie-input hogere producties te halen. 'De hogere productie zorgt voor een daling van de CO2-uitstoot en energiekosten per eenheid product. Ook zal het lichtrecept meer mogelijkheden bieden om huidige productieniveaus te handhaven, met lagere energiekosten door het efficiënt inzetten van ledbelichting', legt hij uit.


Lichtarme periode

'De praktijkproef vindt plaats tijdens de lichtarme periode van het jaar, van oktober tot maart', zegt projectleider Maarten Vliex. 'In de proef wordt gekeken naar het lichtspectrum, belichtingsintensiteit, genetica, waterhuishouding en teelt- en klimaatsturing.' Innovatiebureau Bluehub deelt de behaalde resultaten met de sector via een open kennisplatform.

Het onderzoeksprogramma wordt gesteund door SVTGV en Gewascoöperatie Komkommer Glastuinbouw Nederland. De kennisbehoefte komt van regionale telers uit het SVTGV-gebied. De proef wordt uitgevoerd door onderzoeksinstituut Botany, start deze maand en loopt tot maart 2022. De verwerking van de resultaten duurt van april tot mei 2022.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer