Potplantenkweker Strijbis: 'Als je met plezier werkt, kun je meer aan'

Werkplezier is een belangrijke kernwaarde voor potplantenkweker Jelle Strijbis uit het Zuid-Hollandse Westland. Hij haalt voldoening uit het afleveren van een grote order kerststerren, maar ook uit de vrijdagmiddagborrel met zijn medewerkers.

Potplantenkweker+Strijbis%3A+%27Als+je+met+plezier+werkt%2C+kun+je+meer+aan%27
© Dirk Hol

Meestal stapt Jelle Strijbis met het goede been uit bed en begint hij de dag lekker positief. 'Al heb ik ook weleens mindere dagen hoor', lacht hij. 'Maar als je met een goed gevoel aan het werk gaat, kun je gewoon veel meer hebben. En die positieve energie straal je ook uit naar je medewerkers.'

Strijbis is een van de eigenaren van potplantenkwekerij StrijbisVerbeek.Company (SV.CO). Het bedrijf telt 20 hectare kas, heeft 75 vaste medewerkers, 65 uitzendkrachten en produceert jaarlijks 35 miljoen planten. Zijn opa begon destijds met de kwekerij en zijn vader en ooms bouwden het verder uit. In 2006 voegde de familie hun bedrijf samen met dat van de familie Verbeek.


Trots

Dat SV.CO nu zo groot is, ging zeker niet vanzelf. 'We hebben er allemaal hard voor gewerkt en veel risico's moeten nemen. Maar juist daarom zijn we er zo trots op', legt de jonge teler uit. 'Zonder wrijving geen glans.' Trots is Strijbis op de fleurige planten die ze kweken, op de mooie uitstraling van het bedrijf en op medewerkers die het naar hun zin hebben. 'Het is mooi als mensen zich ontwikkelen en meegroeien met het bedrijf. Daar word ik blij van.'

Het saamhorigheidsgevoel vinden we belangrijk

Jelle Strijbis, potplantenkweker in Westland

De firma was onlangs erg druk met het afleveren van 2,5 miljoen kerststerren. 'Als dat is gelukt, geeft dat een enorme voldoening. Daar doen we het voor.'


Tegenslagen

Maar de ondernemers kennen ook tegenslagen. De coronacrisis is nog heel vers, ze moesten vorig jaar 1 miljoen planten weggooien. En momenteel gaan ze gebukt onder de hoge gasprijzen. 'Zo is er altijd wel wat', relativeert Strijbis. Hij doet zijn best om dergelijke problemen niet te zwaar op te vatten en positief te blijven. 'Meebewegen, daar zijn we goed in. We hebben constant te maken met de druk vanuit de maatschappij en afnemers.'


Dit verhaal is onderdeel van de eindejaarsspecial van Nieuwe Oogst over boerencultuur en de kenmerken van een 'goede' boer. In de loop van de week verschijnen op nieuweoogst.nl/boerencultuur onder meer video's en portretten van boeren en tuinders die vertellen hoe zij aankijken tegen dit thema.

Actuele thema's zijn bijvoorbeeld het hoge aardgasverbruik in de sector, de vraag om biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal en het afnemende gewasbeschermingsmiddelenpakket.


Weerstand is natuurlijke reactie

Zodra zich een nieuwe uitdaging aandient, probeert het bedrijf daar snel op in te spelen. 'Uiteraard voelen we in eerste instantie weerstand, dat is een natuurlijke reactie', geeft Strijbis aan. 'Maar daarna verdiepen we ons in de materie en vragen ons af hoe we ermee om kunnen gaan.'

Deze aanpak houdt het bedrijf veerkrachtig. Daarbij schuwt Strijbis het niet om externe bedrijven in te schakelen die hem voorzien van advies. Hij vindt het belangrijk om problemen te delen. Niet alleen als het gaat om grote bedrijfsvraagstukken, maar ook bij persoonlijke kwesties.

'Het zit in onze cultuur om niet te zeuren en gewoon door te gaan. Sommige dingen zijn gewoon lastig om te bespreken. Maar anderzijds is het niet goed om er lang mee door te lopen', benadrukt de ondernemer.

Problemen kunnen aan je vreten en zijn een aanslag op het werkplezier. Loopt de werkdruk bijvoorbeeld de spuigaten uit, dan trekt Strijbis aan de bel. 'We zijn met meerdere eigenaren en kunnen elkaar helpen. Verder zijn we hier in het Westland eerlijk en recht voor zijn raap, we draaien er niet omheen.'


Voldoende ontspanning

Goed in je vel zitten vraagt volgens Strijbis ook om voldoende ontspanning. Soms gaat hij na een werkdag een uurtje naar de sportschool. Verder doet hij aan hardlopen en voetbal en gaat hij regelmatig op stap met zijn gezin. 'Even een bakkie doen bij familie of met de kinderen naar de markt. Je hebt het nodig om los te komen van je bedrijf.'

Verder sluit de potplantenkweker samen met het personeel graag de week af met een borrel. 'De feestjes met de medewerkers zijn ontzettend leuk en dragen bij aan het saamhorigheidsgevoel. Dat vinden we belangrijk.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer