Varkenshouder Kuijsten-de Rond: 'Ondernemen zit in ons bloed'

Varkenshouder Lianne Kuijsten-de Rond in Montfort runt samen met haar man Jurgen een bedrijf met 1.050 zeugen. Sinds eind vorig jaar hebben ze daarnaast een paardendekenwasserij. Het ondernemen is het Limburgse stel met de paplepel ingegoten. 'Het zit in ons bloed. Boer worden kan iedereen. Maar niet iedereen kan ondernemen.'

Varkenshouder+Kuijsten%2Dde+Rond%3A+%27Ondernemen+zit+in+ons+bloed%27
© Dirk Hol

Ondernemen bestaat voor Lianne Kuijsten-de Rond, naast het technisch goed draaien van het bedrijf, vooral uit zicht hebben op de financiën, kansen zien en grijpen en weten wat er in de wereld speelt. Dat betaalt zich terug, is haar overtuiging.

'Het is heel belangrijk dat we in deze periode met slechte varkensprijzen financieel onze zaken goed op orde hebben. Juist in deze slechte tijd leren we nog meer wat ondernemerschap inhoudt, want we moeten vechten voor ons bedrijf', motiveert Kuijsten-de Rond.


Financiële achtergrond

Omdat de ondernemer bij wijze van spreken tot achter de komma weet wat de uitgaven en inkomsten van het bedrijf zijn, staat ze met 1-0 voor in gesprekken met de bank, stelt ze. 'Met financiële kennis winnen we vertrouwen bij partijen en krijgen we heel veel dingen geregeld. Ik heb een financiële achtergrond in de accountancy. Mijn man is technisch goed onderlegd. We zijn beiden ondernemer. We vullen elkaar aan en vormen hierdoor een heel goed team.'

Juist in deze slechte tijd leren we nog meer wat ondernemerschap inhoudt

Lianne Kuijsten-de Rond, varkenshouder in Montfort

Nu het in de varkenshouderij overleven is, doet Kuijsten-de Rond meer aan risicospreiding. Ze nam vorig jaar een paardendekenwasserij over. Niet eerder had het bedrijf een tweede tak. 'Kansen zien en grijpen hoort bij goed ondernemerschap. Dit kwam op ons pad. Onze dochter rijdt paard. Hoeveel we met LJ-dekenwasservice verdienen, laat ik in het midden. De neventak draait een jaar, het loopt goed.'


Extraatje

De paardendekenwasserij is totaal iets anders, geeft de ondernemer aan. 'We kunnen in dit bedrijf zelf de prijs bepalen en zijn niet afhankelijk van de markt. We zijn blij met iedere extra euro die we binnenhalen. Dat extraatje kunnen we nu goed gebruiken.'


Dit verhaal is onderdeel van de eindejaarsspecial van Nieuwe Oogst over boerencultuur en de kenmerken van een 'goede' boer. In de loop van de week verschijnen op nieuweoogst.nl/boerencultuur onder meer video's en portretten van boeren en tuinders die vertellen hoe zij aankijken tegen dit thema.

Maar het gaat niet alleen maar om de euro's, beklemtoont de varkenshouder. 'We halen er veel voldoening uit. Daar waar ik de varkens op een vaste tijd moet verzorgen, kan ik de paardendekens wassen en repareren wanneer het mij uitkomt. We hebben veel omgang met mensen. Dat vind ik fantastisch. Ook hierin vormen mijn man en ik weer een goed team. Jurgen haalt de dekens op en brengt deze weer terug. Ik was ze en pak ze in.'


The Pig Story

Ook maatschappelijk verantwoord ondernemen staat bij de varkenshouder hoog in het vaandel. 'We zijn aangesloten bij The Pig Story van de Producenten Organisatie Varkenshouderij, om onder andere kinderen en jongeren een realistisch beeld te geven van de sector. We hebben goed contact met zowel mbo- als hbo-scholen. Ik ben de tel kwijtgeraakt hoeveel stagiaires we de afgelopen jaren hebben gehad.'

Het gaat vaak om jongeren die geen ervaring hebben in de varkenshouderij, vervolgt Kuijsten-de Rond. 'Sommigen blijven in de sector werken. Deze extra handjes hebben we nodig. We hebben nooit een probleem om aan personeel te komen, omdat we mensen aan ons weten te binden en weten wat er in de wereld speelt.'


Niet de handdoek in de ring gooien

Ondernemen houdt ook in dat Kuijsten-de Rond en haar man niet de handdoek in de ring gooien, vertelt ze. 'Door de uitbreiding van ons bedrijf zijn we behoorlijk gefinancierd. Dat achtervolgt ons. We kunnen niet zomaar stoppen. We zijn ergens aan begonnen en moeten door.'

Kuijsten-de Ronds uitdaging als ondernemer is om de komende tijd het hoofd boven water te houden en het bedrijf verder te optimaliseren. 'We hopen dat de markt zich binnenkort weer herstelt. En dat we weer een goede boterham met de varkenshouderij kunnen verdienen. Goed ondernemerschap betekent ook dat je plezier hebt in het werk. Nog elke dag loop ik blij rond in de kraamstal. Van de neventak krijgen we behoorlijk wat energie, dat is onbetaalbaar.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer