Melkveehouder Van Rijn: 'Mijn zoon moet het echt zien zitten'

'Als Wessel iets wil uitproberen, doen we het gewoon', zegt melkveehouder Arjan van Rijn uit het Utrechtse Breukelen. Wessel is zijn zoon en beoogd bedrijfsopvolger. Van Rijn probeert het bedrijf zo goed mogelijk neer te zetten voor zijn zoon en dat geeft positieve energie op het bedrijf. 'Met een opvolger ben je veel gemotiveerder en bovendien gebeurt er meer als je het met z'n tweeën doet', zegt de ondernemer.

Melkveehouder+Van+Rijn%3A+%27Mijn+zoon+moet+het+echt+zien+zitten%27
© Dirk Hol

Wessel van Rijn studeert nu nog Dier- en Veehouderij op HAS Hogeschool. Nog anderhalf jaar en dan is hij klaar met zijn opleiding. Sinds januari van dit jaar zit hij officieel met zijn ouders in het bedrijf, maar toch biedt zijn vader hem nog altijd de mogelijkheid om de boerderij niet voort te zetten. 'Ik heb altijd gezegd: het maakt niet uit of je het bedrijf overneemt of niet. En dat geldt nog steeds, Wessel moet het leuk vinden', benadrukt Van Rijn.

Arjan en Wessel van Rijn zijn de derde en vierde generatie op de boerderij, niet ver van de A2. Het bedrijf heeft 110 melkkoeien, 2 melkrobots, 63 hectare grond, waarvan 4 hectare natuurgrond, en 18 pensionpaarden. Het bezig zijn met de toekomst zat er al vroeg in. Van Rijn: 'Mijn vader Wes was al heel erg bezig met de bodem. Met de kringloopgedachte, waar nu vanuit milieuoogpunt op wordt gestuurd, was hij vanuit economisch oogpunt al bezig. In de bodem ligt de basis.'


On the way to PlanetProof

De melk die Van Rijn levert is On the way to PlanetProof. Typerend voor de manier van boeren is dat hij hiervoor vrijwel niks hoefde aan te passen. 'Dat zijn van die ijkmomenten dat je merkt dat je duurzaam bezig bent, terwijl het voor ons vanzelfsprekend voelt.'

Leg geen grote claim op je opvolger

Arjan van Rijn, melkveehouder in Breukelen

Sinds PlanetProof experimenteert Van Rijn wel met een ecoploeg om de graszode voor het maiszaaien onder te werken. Voorheen werd na het doodspuiten een strokenfrees gebruikt om het bodemleven te sparen.


Kruidenrijk grasland

Wessel van Rijn voelt zich ook goed bij de manier van boeren. Hij heeft interesse in kruidenrijk grasland en bloemenranden. Zijn vader gaf zijn zegen om ermee te experimenteren. 'Ik zag het zelf niet zitten, maar Wessel wilde het graag', zegt Van Rijn.


Dit verhaal is onderdeel van de eindejaarsspecial van Nieuwe Oogst over boerencultuur en de kenmerken van een 'goede' boer. In de loop van de week verschijnen op nieuweoogst.nl/boerencultuur onder meer video's en portretten van boeren en tuinders die vertellen hoe zij aankijken tegen dit thema.

'We hebben nu 2 hectare kruidenrijk grasland op een stuk grond dat daar ook geschikt voor was. Ik plaag Wessel weleens. Dan zeg ik: waar laten we die drie balen die daar af komen? Maar het is heel goed dat hij het probeert, als vanuit de maatschappij de boodschap klinkt dat het anders moet', stelt de melkveehouder.

Voor bloemenranden geldt hetzelfde. Wessel van Rijn: 'Daar haal ik echt plezier uit omdat ik zie dat het een positieve bijdrage levert aan de biodiversiteit zonder groot opbrengstverlies. Het is bizar om te zien hoeveel insecten daar rondvliegen.' Arjan van Rijn liet ook zonnepanelen aanleggen, een investering die op de lange termijn geld moet opleveren. En zijn zoon wilde graag zomerstalvoeren In het voor- en najaar. 'Dan laat ik het hem uitrekenen en als hij het ziet zitten, doen we het.'


Drive is de toekomst

Bezig zijn met de toekomst zit niet per se in de boerencultuur, stelt Van Rijn aanvankelijk. Later komt hij daarop terug. 'Want als je duurzaam met je grond en vee bezig bent, ben je eigenlijk juist wel toekomstgericht. Je drive is de toekomst. Al moet je uitkijken met investeren, want je kunt daarmee ook een enorme claim leggen op je opvolger.'

Van Rijn ziet niet alleen zichzelf, maar ook zijn zoon zijn pensioen halen als boer. 'Er komen steeds meer regels, maar dat zeiden mijn vader en opa ook al. Nederland is een regellandje. Met wilskracht, een open blik, vertrouwen, kennis en het meebewegen met de maatschappij zie ik het Wessel redden. Mits hij creatief naar zijn omgeving kijkt en vooroploopt.'

Wessel van Rijn beseft dit. 'Het wordt een spanningsveld tussen economie, nuchterheid en wetgeving.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer