Akkerbouwer Beije: 'Problemen los je het snelst op via het eigen netwerk'

Pieter Beije in Lelystad is akkerbouwer, energieproducent met twee windmolens en eigenaar van een webwinkel in biertafels. Die drie pijlers onder zijn Flevolandse bedrijf zijn voor hem alle drie even belangrijk.

Op zijn bedrijf teelt Beije granen, aardappelen, uien en suikerbieten. Niets bijzonders, vindt de agrarisch ondernemer. 'Wat pa altijd al heeft gedaan, doe ik nog steeds.'

Toch vult Beije het agrarisch ondernemerschap op zijn eigen wijze in. Hij is niet vies van een uitdaging. 'Leven in de brouwerij op de boerderij', is dan ook het devies dat zijn website siert.


Extra activiteiten

Om de inkomsten uit het akkerbouwbedrijf van 54 hectare aan te vullen, heeft Beije er nog activiteiten bij gecreëerd. 'Als de prijzen goed zijn, is het bedrijf te klein en als de prijzen laag zijn, is het te groot', relativeert hij.

Als ik niet verder kan, bel ik mijn Corretje

Pieter Beije, akkerbouwer in Lelystad

De akkerbouwer startte in 2009 met 'eten per meter', waarbij hij zijn oogstrijpe productie letterlijk per meter grond verkocht aan consumenten om zelf te oogsten. Hoewel aanvankelijk een succes, is hij er na vijf jaar toch weer mee gestopt.


Afhankelijk van het weer

'Het is een leuke spin-off van het akkerbouwbedrijf, maar het bleek ieder jaar weer erg veel geregel. Bovendien ben je tijdens de oogstdagen sterk afhankelijk van het weer of mensen ook komen opdagen. Zo niet, dan blijf je met veel producten zitten en draai je verlies', legt Beije uit.


Dit verhaal is onderdeel van de eindejaarsspecial van Nieuwe Oogst over boerencultuur en de kenmerken van een 'goede' boer. In de loop van de week verschijnen op nieuweoogst.nl/boerencultuur onder meer video's en portretten van boeren en tuinders die vertellen hoe zij aankijken tegen dit thema.

Biertafels

Een andere opvallende activiteit, de verkoop van inklapbare Duitse biertafels met zitbanken, tekent Beije ook als ondernemer die zijn kansen pakt. Hij kwam het meubilair, stevig en tegelijk draagbaar, achttien jaar geleden toevallig tegen tijdens een familiebezoek in Zuid-Duitsland.

'Ik nam een tafel mee, niet echt handig achterin de auto, en kreeg bij thuiskomst meteen vragen waar ik die vandaan had. Ik zag er handel in en startte de website biertafel.nl. Sindsdien laat ik ze met pallets tegelijk uit Duitsland komen en is het een stabiele bron van neveninkomsten, voor als de aardappelen weer eens niets waard zijn.'


Eenpitter

Beije ziet zichzelf als zo'n eenpitter die alleen hulp inroept van anderen als het echt nodig is. 'Het bedrijf is een schip. Jij houdt koers en anderen helpen af en toe een handje: familie, buren en bekenden, de boekhouder, de plantendokter (adviseur van de gewasbeschermingsmiddelenleverancier) en het mechanisatiebedrijf.'

Het is volgens Beije ook wel tekenend voor de boerencultuur: boeren helpen elkaar. 'Problemen los je op via het eigen netwerk. We kunnen vaak niet wachten en het werkt toch het snelst. Als het gaat regenen bij het ploegen en ik niet verder kan, zet ik de trekker aan de kant en bel ik mijn Corretje, de loonwerker. Dan weet ik dat het toch voor elkaar komt.'


Sparringpartners

Sparren doet solist Beije wel regelmatig, met adviseurs dus, of met een agrarische vriendengroep van zo'n twaalf mensen, 'meestal een biertafel vol', die elkaar regelmatig treffen voor een goed gesprek en gezelligheid.

Beije verklaart: 'Je hebt als boer geen directe collega's op de werkvloer waar je tegenaan kunt praten. Dan is dit een mogelijkheid om elkaar 'te voeden'. Ieder doet zijn eigen dingetje, maar mensen waar je goede contacten mee hebt, helpen elkaar.' Dus als het erop aankomt is er steun, geeft de Flevolandse ondernemer aan. 'Dat was vroeger zo, zeker in de pionierstijd hier in de Flevopolder, en dat is nog steeds zo. En het zal ook wel zo blijven. Ook dat is een stukje boerencultuur.'

Soms is het boerenleven ook best saai, zeker in de wintermaanden, erkent Beije. 'Maar ik heb genoeg aanspraak. Als mensen tafels komen ophalen, levert dat meestal een leuk praatje op. Dan gaat het eens over wat anders dan bieten en aardappelen. Wel presenteer ik mezelf naar deze klanten als boer. Dat heeft toch een zeker knuffelgehalte en zo gunnen ze je misschien iets meer.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer