Twentse bodems blijven lekker vruchtbaar

Het organischestofgehalte in Twentse bodems is sinds 2007 op peil gebleven of licht gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van Eurofins Agro naar gras- en maispercelen.

Twentse+bodems+blijven+lekker+vruchtbaar
© Han Reindsen

Het meest opvallend in de meetgegevens is de stijging van het organischestofgehalte in de graslandbodems in de afgelopen dertien jaar. Meer organische stof in de bodem heeft een positief effect op de vruchtbaarheid van de bodem, vooral als het gaat om bodemleven, structuur en water.

Organische stof speelt bovendien een belangrijke rol bij het vastleggen van koolstof en daarmee van CO2 in de bodem. Op basis van de meetresultaten in het onderzoek blijkt dat de jaarlijkse vastlegging 13,2 miljoen kilo CO2 te zijn. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van gemeente Hof van Twente.

Ook op de snijmaispercelen in Twente blijkt het organischestofgehalte zich te handhaven in de afgelopen dertien jaar. Vaak wordt er in de bodems van snijmais afbraak van de organische stof gevonden. Maar dat bleek in de gemeente Hof van Twente dus niet het geval.


Bodemleven

Naast organische stof onderzocht Eurofins Agro het bodemleven. De microbiële activiteit, de microbiële biomassa en de verhouding tussen schimmels en bacteriën werden bepaald. Deze drie kenmerken van het bodemleven waren gedurende de hele onderzoeksperiode op een constant niveau voor zowel grasland als voor snijmais.

Wat wel opvalt, is dat er bij grasland in de meetresultaten bijna twee keer meer biomassa is aan microben ten opzichte van de snijmais.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer