Eurofins brengt bodemleven in kaart

Met drie nieuwe biologische kengetallen op de bemestingswijzer wil Eurofins het bodemleven in een perceel inzichtelijk maken. Het gaat om de microbiële biomassa, microbiële activiteit en de ratio schimmels en bacteriën.

Eurofins+brengt+bodemleven+in+kaart
© pixabay

Deze drie parameters geven volgens Eurofins samen inzicht in de bodemkwaliteit en maken het mogelijk om gerichte maatregelen te nemen zodat het bodemecosysteem in tact blijft. Dit kunnen ze doen door minder te ploegen, aanvullen met organische mest of de inzet van een kalkmeststof, wanneer de zuurtegraad van de grond laag is.

Nieuwe meetmethode

De kengetallen komen in beeld doordat een nieuwe, routinematige bepaling van de fosfolipidenvetzuren (PLFA). Deze vetzuren zijn in alle levende organismen aanwezig, dus ook in micro-organismen. Deze vetzuren worden in de bodem snel afgebroken als de microorganismen dood gaan.

Wat er via de PLFA-bepaling wordt gemeten, heeft dus altijd betrekking op levend bodemleven. Dit bodemleven draagt bij aan een betere structuur en daarmee aan betere bewerkbaarheid en doorlaatbaarheid van de bodem.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer