Nieuwe EU-verordening versterkt positie van ondernemer in keten

De Europese Commissie maakt prijsafspraken over bovenwettelijke normen mogelijk. Op 6 december publiceerde de Europese Unie (EU) een nieuwe verordening die daarvoor ruimte biedt. De verordening versterkt de positie van de individuele ondernemer in de keten.

Nieuwe+EU%2Dverordening+versterkt+positie+van+ondernemer+in+keten
© Koos Groenewold

In de EU is antitrustwetgeving van kracht. Die maakte het tot voor kort onmogelijk om bijvoorbeeld in ketenverband contractvoorwaarden en prijsafspraken te maken over de verdeling van de meerkosten in de keten. Die kosten kwamen vaak nog eenzijdig te liggen bij de primaire producent.

De nieuwe verordening die 2 december is aangenomen, brengt daarin verandering. Op de verordening kan een beroep worden gedaan, wanneer wordt voldaan aan een van de drie duurzaamheidsnormen die de EU daarvoor formuleerde.


Milieudoelen

De eerste betreft milieudoelen zoals klimaatbescherming of duurzame bescherming van landschappen, water en bodem. Ook bovenwettelijke normen die te maken hebben met diergezondheid en dierenwelzijn vallen onder de verordening, net als normen met betrekking tot het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

De verordening gaat per direct in. Individuele gevallen kunnen pas vanaf 2023 ter beoordeling worden voorgelegd aan de Europese Commissie. Tot die tijd moeten primaire producenten varen op hun eigen beoordeling.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer