'Over bloemetjes en bijtjes (en vlinders)'

Sinds dit jaar doen wij met onze boerderij mee aan het project Bimag. Dit staat voor Boeren Insecten Monitoring Agrarische Gebieden. Het is een project dat LTO samen met de Vlinderstichting heeft opgezet. In dit project, waarin boeren uit alle gebieden in Nederland deelnemen, plaats je meerdere keren speciale led-emmers rondom het erf en in het weiland om te meten hoeveel nachtvlinders in een gebied aanwezig zijn.

%27Over+bloemetjes+en+bijtjes+%28en+vlinders%29%27
© Ruud Ploeg

Samen met de andere deelnemers zitten we in een appgroep, waarin de mooiste foto's van de nachtvlinders voorbijkomen. Nooit geweten dat er zoveel soorten nachtvlinders zijn, laat staan dat ze ook veelkleurig kunnen zijn!

Wij zijn deelnemer geworden van dit project, omdat wij het belangrijk vinden om op een manier die bij ons past een bijdrage leveren aan biodiversiteit. Maar vooral omdat we het leuk vinden en genieten van alle soorten vlinders; we willen daar graag over vertellen en wat over laten zien aan bezoekers aan onze boerderij.

Ook is er vrij regelmatig maatschappelijke en politieke discussie over de stand van natuur, biodiversiteit en wat de rol van de landbouw hierin is. Die rol wordt niet altijd heel erg positief belicht en daarbij wordt zelfs gesproken over de 'schuldvraag'. Soms worden er aannames gedaan over oorzaken en gevolg.

Mij lijkt het goed om juist aan de hand van metingen te kunnen beoordelen of deze aannames echt kloppen. Niet alleen als het gaat over vlinders, maar bijvoorbeeld ook over de bijenstand en het aantal weidevogels.

Juist de landbouw en boeren spelen als natuurbeheerder een belangrijke rol. Waarom wordt landbouw zo vaak tegenover natuur gezet? Wie bepaalt nu eigenlijk wat natuur is? Het is maar net door welke bril je kijkt.

Wie bepaalt nu eigenlijk wat natuur is? Het is maar net door welke bril je kijkt

Judith de Vor, melkveehouder en educatieboerin in Snelrewaard

Als ik door en langs de weidelanden loop, zie ik juist heel veel natuur. Grutto's, steenuilen, knotwilgen, bloeiende klavers, vissen, reeën, bijen, vlinders, kikkers, wormen, maar ook de gouden boterbloem, een rode klaproos, de gele lis, het blauwe vergeet-me-nietje, ja zelfs de paarse distelbloem.

Als je de tijd wilt nemen om écht te kijken, zie je vaak veel meer dan vanaf een afstand zichtbaar is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer