'Vertrouwen in de overheid'

Op onze boerderij is, waarschijnlijk net als bij iedereen, van alles gaande. Behalve de dagelijks terugkerende werkzaamheden zijn wij bezig met een stuk verbreding van activiteiten en richten wij ons op verbinding met burger en natuur.

%27Vertrouwen+in+de+overheid%27
© Ruud Ploeg

We zijn vooral bezig met denken in kansen en mogelijkheden, ook al ervaren wij soms wat belemmeringen en beperkingen door veranderende regels. Terwijl ondernemers op zoek zijn naar stabiliteit, vrijheid en mogelijkheden voor een toekomstbestendig bedrijf en best willen meegaan in gevraagde veranderingen. Vertrouwen is hierbij het sleutelwoord.

Informateur Tjeenk Willink heeft vorige week zijn rapport aangeboden aan de Tweede Kamer, waarin hij een aantal aanbevelingen doet die van belang kunnen zijn in de formatiefase. Belangrijk punt dat bij deze formatie een rol speelt, is vertrouwen in de overheid. Ook het vertrouwen van boeren in de politiek is niet erg groot, zo is gebleken uit diverse peilingen door onder andere actualiteitenprogramma's en LTO.


Vertrouwen herstellen

Wat heeft ervoor gezorgd dat dit vertrouwen zo is afgenomen? Veranderingen in beleid, soms stevige retoriek over boeren, verdergaande maatregelen? Vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard. Iedereen kent dit spreekwoord wel. Belangrijk voor de sector is om het vertrouwen weer te herstellen.

Durf te sturen op doelen, minder op maatregelen; boeren zijn vakmensen die prima weten wat wel of niet werkt

Judith de Vor, melkveehouder en educatieboerin in Snelrewaard

De nieuwe landbouwwoordvoerders zullen hard hun best moeten doen om daaraan een bijdrage te leveren. Er is behoefte aan langdurig perspectief, waarin gezamenlijk afspraken worden gemaakt. En soms gaan gewenste veranderingen minder snel in de praktijk. Juist waar wordt gewerkt met levende natuur duren veranderingen wat langer. En durf te sturen op doelen, minder op maatregelen. Boeren zijn vakmensen met jarenlange ervaring die prima weten wat wel of niet werkt.

Met mijn bestuurskundige en politieke achtergrond heeft de relatie tussen overheid en agrarische sector mijn speciale interesse. Daarom gaat mijn Nuffield-onderzoek ook over deze relatie en hoop ik in andere landen te onderzoeken hoe daar de verhoudingen zijn, hoe boeren kunnen en mogen meepraten over de uitwerking van beleid in de praktijk en in hoeverre dat bijdraagt aan het onderlinge vertrouwen. Met als uiteindelijke doel dat we daar gezamenlijk de vruchten van gaan plukken, ook op het boerenerf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer