Britten vrezen tekort aan kerstkalkoen

Pluimveeslachterijen in Groot-Brittannië kampen met een flink tekort aan werknemers door de brexit en de coronacrisis. Als de immigratieregels niet worden versoepeld, zodat arbeidsmigranten terug kunnen komen, zal er volgens de Britse pluimveesector verenigd in de British Poultry Council met kerst een tekort aan kalkoenen zijn. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Britten+vrezen+tekort+aan+kerstkalkoen
© Vidiphoto

Door de brexit hebben veel arbeidsmigranten Groot-Brittannië verlaten. De Britse pluimveeindustrie heeft hier flink last van. De sector biedt aan ruim 40.000 mensen werk, maar heeft nu zevenduizend vacatures. Dat komt behalve door de brexit ook door de coronacrisis. In Groot-Brittannië krijgen mensen snel een waarschuwing via de smartphone als ze in contact zijn geweest met iemand met corona. Dan moeten ze in quarantaine.

Door het tekort aan arbeidskrachten is de productie van pluimveevlees met 10 procent verminderd. Restaurantketen Nando's, die hoofdzakelijk met kipgerechten werkt, heeft door een tekort aan pluimveevlees tijdelijk 10 procent van de 450 filialen gesloten en KFC heeft zijn assortiment verkleind.


20 procent minder

Met kerst staat er in Engeland traditioneel kalkoen op het rantsoen. Daaronder de KellyBronze vanuit de vrije uitloop. Die wordt met de hand geplukt waarvoor 1.500 toto 2.000 medewerkers extra nodig zijn. De vrees is dat dit niet wordt gehaald en daarmee de productie met misschien wel 20 procent moet worden verlaagd. Want de kalkoenen voor kerst worden nu opgezet en na de feestdagen zijn ze nog nauwelijks iets waard.

De Britse vakbonden vinden dat het tekort aan arbeidskrachten vooral te maken heeft met een slechte betaling en arbeidsomstandigheden. Volgens de Britse pluimveesector is het verhogen van de lonen geen oplossing en hebben ze al veel medewerkers vanuit de regio in dienst, maar hebben Britten die verder weg wonen, geen zin om te komen werken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer