Varkenssignalen leren lezen met adoptiezeug

Masterstudenten Diergeneeskunde krijgen aan de Universiteit Utrecht op de onderwijsboerderij De Tolakker een adoptiezeug. De zorg voor het dier gedurende een hele cyclus leert hen varkenssignalen te lezen.

Varkenssignalen+leren+lezen+met+adoptiezeug
© Herbert Wiggerman

De adoptiezeug zit sinds enige jaren in het studieprogramma. 'Een hele cyclus betrokken zijn bij een zeug is een mogelijkheid om studenten Landbouwhuisdieren praktische verdieping te geven op de dagelijkse gang van zaken bij varkens', licht Jan van Mourik van De Tolakker toe.

De zeugen die Wim Broekhuizen, Boyd Gerrits, Nick van Bentem en Joost Eringfeld volgen, wierpen vorige week. Om bijvoorbeeld inzicht te krijgen op de impact van het werpen op de conditie van de zeug, is de spekdikte gemeten toen zij in de kraamstal kwamen en daarna weer bij het spenen.


Weinig ervaring

'Wij weten niet hoe het werkt in de varkenshouderij', zegt Wim Broekhuizen. Hij en zijn drie medestudenten hebben weinig ervaring met varkens. Het hebben van een adoptiezeug noemen zij 'leerzaam'. 'Het is namelijk best lastig om signalen van een dier waarmee je niet vertrouwd bent, goed op te pikken.'

Alle vier hebben de studenten geen ambitie om verder te gaan in de varkenshouderij, maar het hebben van (een beetje) kennis in de volle breedte vinden zij belangrijk. 'Een dierenarts wordt steeds meer een professional in een sector, maar het kan niet zo zijn dat andere sectoren vreemd voor je zijn.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer