Aanleg Bio-Hub bij Deventer officieel van start

De eerste schop voor de Bio-Hub in het Overijsselse Oxe is de grond in. Wethouder Liesbeth Grijsen van gemeente Deventer legde donderdag symbolisch het eerste stuk van de biogasleiding. De leiding is een initiatief van vijf melkveehouders en drie lokale leveranciers.

Aanleg+Bio%2DHub+bij+Deventer+officieel+van+start
© Ruben Meijerink

De initiatiefnemers werken via de Bio-Hub samen aan de productie van biogas op de boerderij. De melkveehouders vergisten rundveemest van hun eigen boerderij. Het biogas dat bij deze vergisting ontstaat, is een duurzaam alternatief voor aardgas. Het geproduceerde biogas wordt vanaf de boerderijen via een biogasleiding vervoerd naar afnemers in de regio.Naar verwachting kunnen de eerste afnemers, dat zijn Gezondheidsdienst voor Dieren (Royal GD) en veevoederonderneming ForFarmers, medio 2022 het eerste biogas gebruiken. Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Deventer steunt het innovatieve initiatief met 60.000 euro om de laatste hobbel, de A1, te kunnen nemen. Volgens wethouder Grijsen is het biogasproject 'een unieke eerste pilot, waarin we zowel aan een vitaal platteland, toekomstbestendige boeren als de energietransitie werken'.


Stevige ambities

Directeur Pieter Wolleswinkel van ForFarmers Nederland: 'Wij hebben stevige ambities om onze eigen productie en logistiek verder te verduurzamen. Voor bepaalde stappen in het productieproces van ons veevoer is stoom nodig. Tot nu toe wordt de stoomketel met behulp van aardgas verwarmd, maar biogas is een duurzaam alternatief.'

Provincie Overijssel en het Energiefonds Overijssel (EFO) zijn eveneens subsidieverstrekker en financier van dit initiatief.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer