Nieuw GLB-NSP geeft meer steun aan notenteelt

Het aanplanten van notenbomen is een activiteit zijn waarmee boeren en tuinders inspelen op het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de Europese Unie. Hierin worden vergoedingen meer gekoppeld aan verduurzaming. Binnen het Nationaal Strategisch Plan (NSP), onderdeel van het nieuwe GLB, komt een regeling voor agroforestry.

Nieuw+GLB%2DNSP+geeft+meer+steun+aan+notenteelt
© Jan Bouwhuis

Het Europees Parlement stemde onlangs in met het nieuwe GLB. Op nationaal niveau wordt nog gediscussieerd over de invulling van het NSP. De Tweede Kamer debatteerde daar deze week over.

Voorafgaande reageerde demissionair landbouwminister Carola Schouten op het verzoek van de Kamer om in het NSP ruimte te maken voor een nieuwe bossenregeling, waarmee boeren kunnen worden beloond voor het aanplanten van bomen.

De bewindsvrouw laat weten dat in het nieuwe NSP de definitie van landbouwgrond zo wordt aangepast dat hiermee meer ruimte wordt geboden voor landschapselementen en agroforestry. Dit houdt in dat vanaf 2023 niet maximaal vijftig maar maximaal honderd bomen en lijnelementen per hectare nog gelden als subsidiabele landbouwgrond. In het geval van permanente teelten, zoals voedselbossen, zijn bovendien al meer bomen per hectare toegestaan.


Bosbouw zelf is niet meegenomen als subsidiabele landbouwgrond, vanuit de gedachte het GLB zoveel mogelijk voor agrarische doelen te behouden. Binnen het NSP is daarom niet voorzien in een regeling voor snelgroeiend bos. Wel in steun voor agroforestry en landschapselementen, waaronder vergoedingen voor beheer en aanleg.

De ecoregeling en het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer bieden straks bijvoorbeeld ruimte om beheer te vergoeden van houtopstanden op landbouwgronden. Ook is er ruimte voor de aanleg van landschapselementen en agroforestry.


Hoe hoog de vergoeding wordt voor agroforestry is nog niet duidelijk. De Europese Commissie moet de Nederlandse NSP-voorstellen nog goedkeuren. Ze kijkt daarbij of deze aansluiten bij de duurzaamheidsdoelen van de Europese Unie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer