5 vragen over de notenteelt

De notenteelt is voor veel boeren en tuinders een tamelijk onbekende activiteit. In deze rubriek de antwoorden op vijf vragen die de basiskennis wat kunnen bijspijkeren.

5+vragen+over+de+notenteelt
© Vidiphoto

Welke notensoorten zijn aantrekkelijk voor de teelt in ons land?

Dat zijn vooral de hazelnoot, walnoot en tamme kastanje. Hazelnoot en kastanje zijn botanisch gezien echte noten, de walnoot behoort officieel tot de steenvruchten.

Noten zijn een bron van vitamine E en B1, mineralen en onverzadigde vetten. Daarnaast bevatten ze veel eiwitten waardoor ze met name voor vegetariërs en veganisten een waardevolle aanvulling op het dieet vormen.


Wat levert notenteelt op?

In het project Agroforestry in kippenuitlopen is ervaring opgedaan met de walnotenteelt. Uitgaande van de aanplant van honderd zesjarige bomen per hectare, komen ze na tien tot vijftien jaar op een opbrengst van 2.000 euro per hectare. Na twintig jaar kan dit oplopen naar 8.000 euro per hectare, staat op agroforestrykip.nl.

Het hout levert ook geld op. Walnotenbomen kunnen na veertig tot vijftig jaar worden gerooid. Een kapvergunning is niet nodig, ze vallen onder dezelfde regels als fruitbomen. Hout van de zwarte walnoot is duurder, maar deze noot is moeilijker te kraken.


Waarom wordt notenteelt gezien als duurzame landbouw?

De notenteelt heeft een lage input aan grondstoffen, draagt bij aan de CO2-vastlegging in boom en bodem, verbetert de bodemkwaliteit, vermindert de emissie naar oppervlakte- en grondwater en zorgt voor een grotere (bodem)biodiversiteit. En in Nederland geteelde noten vergen minder transport dan import van buitenlandse noten.


Wat voor ondernemers doen mee in het Netwerk Notenteelt?

Het gaat grofweg om drie soorten boeren. In de eerste plaats ondernemers die aan multifunctionele landbouw doen en notenbomen integreren in bijvoorbeeld een pluktuin, op het campingveld of bij de zorgboerderij.


Een tweede groep zijn boeren die de notenteelt toepassen als onderdeel van verduurzaming, bijvoorbeeld in bufferstroken, overhoeken of percelen grasland.

De derde groep zijn boeren die flinke percelen beplanten met grote aantallen bomen per hectare. Al deze groepen zijn vertegenwoordigd in het Netwerk Notenteelt.


Waar vind ik meer kennis de notenteelt?

De Nederlandse Notenvereniging zet zich in voor kennisontwikkeling en -verspreiding. Het heeft een monitoringssysteem waarin deelnemers bijhouden hoe de diverse notensoorten het doen in Nederland qua bloeitijdstip, kwaliteit, opbrengst en de tijd van productie. Meer informatie is te vinden op notenvereniging.nl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer