Oude+melkstal+in+Westerhoven+is+nu+hart+van+walnotenbedrijf
Reportage
© John Claessens

Oude melkstal in Westerhoven is nu hart van walnotenbedrijf

Rond hun boerderij Hanne Hoeve in het Brabantse Westerhoven hebben Jan en Hanne Cremers 120 walnootbomen geplaatst. De komende jaren willen zij hun walnotenboomgaard uitbouwen tot een volwaardig productiebedrijf.

'De consumptie van walnoten ligt in Nederland nog altijd veel hoger dan de productie ervan. Het merendeel van de walnoten komt uit Frankrijk, Turkije of Amerika. Wij zijn als land nog lang niet zelfvoorzienend. Dat biedt dus perspectief', stelt Jan Cremers.

Samen met zijn echtgenote Hanne kocht hij in 2015 de Brabantse boerderij van haar vader. 'In eerste instantie waren wij van plan om een fokkerij voor jongvee op te zetten. Maar door de veranderende overheidsregels rond de fosfaatrechten bleek dit niet meer haalbaar en zijn we gaan kijken naar andere verdienmodellen.'


Verhaal Nieuwe Oogst

Via een verhaal over een walnootproducerend bedrijf in Nieuwe Oogst kwam het jonge echtpaar enkele jaren geleden op het idee om een walnotenboomgaard te beginnen. 'Mijn vader was al kleinschalig bezig met walnoten en ons leek het een mooie invulling van de grond rondom onze boerderij', legt Hanne Cremers uit. 'Begin 2019 kregen wij bovendien de kans om het ambachtelijke walnotenbedrijf van Cecile van Agtmaal in Hoogerheide over te nemen. Samen met haar zijn we destijds ook naar Frankrijk geweest om ervaring op te doen bij een aantal Franse notentelers met decennia ervaring. Zij hebben ons de kneepjes van het vak bijgebracht. Inmiddels hebben we in onze oude melkstal een moderne verwerkingsruimte voor de walnoten ingericht. Hier kunnen we zelf walnoten drogen, kraken en tot walnootolie persen.'

Wij zijn als land nog lang niet zelfvoorzienend. Dat biedt dus perspectief

Jan Cremers, Hanne Hoeve in Westerhoven

Met enige trots geeft het echtpaar een rondleiding door de productielocatie, waar ze de noten stap voor stap verwerken. De kraakmachine kraakt de noten en met behulp van een walnootpers wordt de gelige walnootolie uit de noten geperst. Wat later laat Hanne Cremers de flesjes met etiketten zien waarin ze de walnootolie verkopen. 'Het mooie van walnoten is dat we alles kunnen benutten. Niet alleen de vrucht, maar ook de perskoek kan worden verwerkt. Daarnaast zijn de notendoppen prima samen te persen tot briketten om de barbecue mee te verwarmen.'


Geënte bomen

Hanne Hoeve koopt nu veelal nog noten in van particuliere klanten om deze te verwerken tot diverse producten. 'We hebben al best wat leveranciers, maar dat mogen er best nog wat meer worden', aldus Jan Cremers. 'Onze leveranciers komen uit verschillende gebieden. Daarom hebben we te maken met een divers palet aan kwaliteit van de walnoten. We zijn nog altijd aan het pionieren. Zelf hebben we geënte bomen geplant. Hierdoor verwachten wij dat we in onze eigen walnotenboomgaard straks noten van een constante kwaliteit krijgen.'


Er zijn geënte bomen geplant.
Er zijn geënte bomen geplant. © John Claessens

Tussen de bomen grazen ook nog een aantal koeien van het ras Blond d'Aquitaine. 'De walnootbomen bieden deze koeien bescherming tegen de hete zon en wind en zorgen daarnaast voor een meer gevarieerd landschap. Walnootbomen passen volgens mij ook prima in de overloop tussen natuurgebieden en landbouwgronden. Dat leidt bovendien tot wat extra biodiversiteit en nieuwe natuur', aldus Cremers.


ZLTO Booster

Hanne Hoeve neemt deel aan het programma ZLTO Booster. Tijdens dit programma krijgen boeren ondersteuning bij het aanscherpen van hun businessmodel. Verder denken twee ervaren business developers mee over potentiële klanten en afzetkanalen.

Jan Cremers: 'Wij hebben op dit moment allebei nog een andere baan naast ons walnotenbedrijf, maar onze ambitie is om straks ons brood te kunnen verdienen met de productie van walnoten en de verkoop van producten. Het ZLTO Booster-programma helpt ons om in dit proces de juiste stappen te zetten. De business developers hebben goed in de gaten waar voor ons de schoen wringt. Terwijl Hanne en ik ons in eerste instantie vooral richten op het op orde krijgen van het productieproces, kijken zij juist veel meer naar de commerciële kant van het verhaal.'


Walnootijs

Inmiddels beginnen alle inspanningen langzaam maar zeker hun vruchten af te werpen. 'In eerste instantie hebben wij ons gericht op boerderijwinkels en natuurmarkten, omdat op die plaatsen veel mensen komen die bewust met hun voeding bezig zijn en daar een eerlijke prijs voor willen betalen. En via onze webshop kun je gepelde en ongepelde noten en walnootolie bestellen. Ook benaderen we horecabedrijven in de regio om hen kennis te laten maken met onze producten. Verder heeft meesterijsbereider Hans Kennis onze noten en onze walnootpasta onlangs gebruikt voor het walnootijs bij IJssalon De Smaak! in Eersel. Zo proberen we om steeds meer bekendheid voor onze producten te generen en onze afzetmarkt te vergroten.'


De noten zijn al verwerkt in ijs.
De noten zijn al verwerkt in ijs. © John Claessens


Koeien tussen walnootbomen

Jan en Hanne Cremers hebben er bewust voor gekozen om een aantal koeien tussen hun walnootbomen te laten grazen. Jan Cremers: 'Een mooie combinatie. De bomen geven over enkele jaren walnoten, maar nemen ook CO2 op en bieden de koeien bescherming. Daarnaast heb ik rond de bomen klaver en luzerne gezaaid om de bodemkwaliteit te verbeteren. Deze zaken samen maken het landschap aantrekkelijker.' Hanne Hoeve is ook lid van Agroforestry Netwerk Brabant, waarbij inmiddels zo'n honderd Brabantse boeren zijn aangesloten. Cremers: 'Deskundigen verwachten dat Agrofestry gaat bijdragen aan het terugdringen van de gevolgen van klimaatverandering en het tegengaan van de afname aan biodiversiteit en de kwaliteit van de bodem. De afgelopen jaren hebben we flink last gehad van de droogte. Ik zie dit daarom als een investering voor de langere termijn en hoop dat met behulp van de bomen en de koeien straks een ander microklimaat wordt gecreëerd, zodat wij met minder last hebben van de droogte.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / -2°
  10 %
 • Vrijdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer