Verandering op verandering op verandering

Wat kan er toch veel veranderen in een jaar tijd. Het ene moment kunnen de maatregelen voor de corona van tafel en kunnen wij op ons bedrijf weer volop kinderfeestjes geven. En nu zitten we weer met maatregelen waardoor we maar beperkt kunnen feesten.

Verandering+op+verandering+op+verandering
© Peter Roek

Jammer genoeg konden we de laatste maand al beperkt open zijn voor de kinderen omdat we de kippen hebben gewisseld. Dus excursies en schoolbezoeken konden/mochten niet.

We hebben eerst onze vrije-uitloopstal geleegd. Op 25 oktober van dit jaar gingen onze kippen weg. Sinds die dag is er ook weer vogelgriep in Nederland en geldt een ophokplicht voor het hele land. Nadat begin dit jaar de kippen ook lang binnen moesten blijven, vrezen we nu dat het deze keer ook niet bij 16 weken blijft.

Het probleem is dat vogelgriep door heel Europa blijft rond gaan. Ik denk dat er zeker gekeken moet worden of er andere manieren zijn voor de vrije-uitloophennen. Misschien is enten een mogelijkheid, of, net als bij de koeien, als norm een minimaal aantal dagen per jaar buiten scharrelen.

We hopen natuurlijk dat de eieren structureel meer gaan opbrengen, of dat het voer weer goedkoper wordt

Andy Siemons, pluimveehouder in Roosendaal

Eerste eieren weer onderweg

In onze vrije-uitloopstal zitten inmiddels een paar weken nieuwe kippen en de eerste eieren komen alweer. De andere stal is ook leeg en hebben we schoongemaakt. Daarin komen deze week ook nieuwe kippen. Gelukkig van een bedrijf hier vlak bij ons in de buurt, zodat ze hopelijk vroeg bij ons op het bedrijf zijn. Daardoor hebben de kippen minder last van stress en zijn ze sneller gewend.

We hopen tegen de kerst weer volop eieren te hebben. Doordat de voerprijs extreem is gestegen zijn de jonge kippen ook een stuk duurder. Ook de prijs van voer voor onze kippen is veel duurder geworden. Daardoor ligt de kostprijs van een ei ook weer hoger. Terwijl de opbrengst van de eieren niet veel hoger is. Dat betekent dat wij per ei dus minder overhouden.

Wij produceren ook eieren voor Albert Heijn. Hiervoor krijgen we een kleine toeslag ter compensatie voor de hoge voerprijzen. We hopen natuurlijk dat de eieren structureel meer gaan opbrengen, of dat het voer weer goedkoper wordt. Dan kunnen we voor een mooie, eerlijke prijs eieren produceren. De tijd zal het leren...

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer