'Kippen houden vanuit je stoel achter de computer'

Vorig jaar zomer hebben we de stallen gerenoveerd en tegelijkertijd geïnvesteerd in de stalcomputers. We hebben op ons bedrijf de F38-ventilatiecomputer van Fancom. Elke stal heeft dezelfde ventilatiecomputer. Dit is voor iedereen makkelijker: allemaal dezelfde bediening en hetzelfde uit te lezen.

%27Kippen+houden+vanuit+je+stoel+achter+de+computer%27
© Peter Roek

Voor het voeren hebben we gekozen voor een 743-voercomputer. We kozen voor deze computer omdat die veel mogelijkheden heeft om bijvoorbeeld ochtend- en middagvoer te voeren of tarwe bij te mengen. We kunnen daarmee in de ochtend een luxer, veel energierijker voer verstrekken en in de middag voer met meer kalk en lager in energie. Zo heeft de kip, net als wij, een goede start van de dag en kan het ei zich het beste ontwikkelen. Wij zien daarin voordelen.

De klimaat- en voercomputers zijn gekoppeld aan één hoofdcomputer in mijn kantoor. Op deze computer is Farmmanager geïnstalleerd. Zo kan ik, als ik op kantoor zit, alles in één overzicht zien en beoordelen, bijstellen en bedienen.

Kippen houden vanuit je stoel achter de computer, daarmee alleen red je het niet. Computers zijn mooie hulpmiddelen, maar je moet de kippen ook ruiken, voelen en zien in de stal. Zo had ik deze week vrij snel door dat de kippen geen voer hadden gehad zonder dat ik dat op de computer had gezien of een alarm was afgegaan. De kippen zijn dan drukker, het ruikt anders en de kippen maken meer herrie.

Computers zijn mooie hulpmiddelen, maar je moet de kippen ook ruiken, voelen en zien in de stal

Andy Siemons, pluimveehouder in Roosendaal

Nadat we de stal hadden verbouwd, hebben we veel onderzocht en getest. Hoe stellen we alles zo goed mogelijk af? Hoe snel laten we de ventilatie draaien? We schreven de veranderingen op en legden die gegevens met hulp van de computer naast elkaar.

Door veel data te verzamelen en die met elkaar te vergelijken, hopen we het werk voor de toekomst gemakkelijker te maken, zodat we elke periode van het jaar snel kunnen inspelen op veranderingen. Ook is het makkelijk voor onze voorlichters en dierenarts om de data op afstand te kunnen bekijken en vervolgens advies te geven met onderbouwing van de cijfers, nadat ze de kippen hebben beoordeeld.

Langzaam lopen de temperaturen op en wordt het weer steeds wat beter. Dat geeft goede hoop dat onze kippen weer snel naar buiten mogen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer