'Over matige eierverkoop en hoge voerprijzen'

Het is weer zover: het is zomervakantie en dat kun je merken. Nog niet zozeer aan het weer, al is er af en toe wel sprake van een lekkere dag. De buien die elke dag voorbijkomen, zijn voor ons bedrijf niet erg. In de stallen blijft het daardoor voor onze dieren lekker koel.

%27Over+matige+eierverkoop+en+hoge+voerprijzen%27
© Peter Roek

In de eierautomaat bij ons op het bedrijf merk je dat de huisverkoop flink is gezakt. Veel mensen zijn op vakantie. In tegenstelling tot een jaar geleden, toen juist veel mensen thuisbleven door corona en niet weg konden en/of durfden. Thuis probeerden ze er iets gezelligs van te maken met een salade bij de barbecue, ontbijt met een eitje en koekjes bakken met de kinderen.

Niet alleen huisverkoop via de automaat, maar ook de handel via het pakstation is minder. Ook bij de eierhandel hoor je dat de handel moeizaam gaat. De export ligt flink onder druk en de winkels verkopen in Nederland veel minder eieren. Nu weten we allemaal dat als de zomer voorbij is, het weer op gang zal komen. Alleen is het de vraag hoe snel de verkoop weer normaal zal zijn. Natuurlijk, hoe sneller, hoe beter voor de markt. Dan zullen de prijzen van de eiernoteringen snel weer omhooggaan.

Dan hebben we nog een grote onzekerheid: de voerprijs ten opzichte van vorig jaar is flink hoger. Nu zijn ze de Europese tarwe aan het oogsten en er is al veel binnen. Dit heeft de prijs per 100 kilo wel wat doen zakken, maar het verschil met vorig jaar is nog groot.

Niet alleen huisverkoop via de automaat, maar ook de handel via het pakstation is minder

Andy Siemons, pluimveehouder in Roosendaal

Het wachten is op de maisoogst in de Verenigde Staten en Argentinië. Er gaan geruchten dat het gewas er in die landen slecht voor staat, maar we weten het pas zeker, wanneer er is geoogst.

Wij als bedrijf proberen natuurlijk op het juiste moment ons voer te kopen. De verschillende voerfirma's weten ons weer te vinden en het onderhandelen kan beginnen. Het ene jaar leggen we het vast in augustus en het andere jaar in september. Vorig jaar hadden we al vroeg een contract afgesloten en dat blijkt achteraf een goede gok te zijn geweest. Nu gaan we ons verdiepen in het inkopen van ons voer en zodra de tijd rijp is, snel vastleggen.

Iedereen een fijne zomer gewenst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer